Сега четете
Държавата на духа никога не е загивала в България

Държавата на духа никога не е загивала в България

Нека не политизираме днешният прекрасен български празник. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като бе попитан каква ще е съдбата на шефовете на ДАНС и ДАР. Той честити 24 май на всички българи.

Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ – създаване на собствена писменост. Трябва да помним, че преди повече от 1 100 години именно България била държавата, която спасила тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий било продължение от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направили така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянски свят през Средновековието, обобщи Радев. Държавният глава, заедно със служебния премиер Стефан Янев поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред техния едноимен паметник пред Народната библиотека в София.

Нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създавали българската държава на духа, от която днес и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане. Нека на 24 май поздрави нашите духовни учители, книжовници и хора на знанието, което продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната, подчерта Румен Радев

„Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, категоричен бе Радев.

Той увери, че имаме повод за оптимизъм, защото България винаги е вървяла напред с просвета, знания и духовност.

И служебният премиер Стефан Янев поздрави българите по повод Деня на светите братя Кирил и Методий. Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат, каза той. Затова в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, за нашия език и за съхранението на националния ни облик, заключи Янев.

С много цветни балони, цветя, богата програма, радост и съпричастност жители и гости на столицата почетоха най-светлия празник на българския дух – 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Пред паметника на светите братя Кирил и Методий в София деца изпълниха редица стихотворения и песни в чест на празника на Българския дух. По традиция прозвуча и химна „Върви народе възродени“, написан от Стоян Михайловски. През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

Вижте и

Редица политици също почетоха 24 май. Сред тях бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, бившият председател на 45-то Народно събрание Ива Митева, заедно с представители на „Има такъв народ“, АБВ също изказаха своето уважение към празника, БСП и редица общественици.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред News.bg, че основните завети на светите братя Кирил и Методий, които трябва да запомним са да четем и знаем, да пазим паметта, да съхраняваме ценностите си изконни и български и да ги предаваме на поколенията.

„Да е честит най-светлият, най-хубавият български празник, който влиза във всеки дом със всяка нова книга, която си купуваме, с четящото ми дете, с учителите на нашите деца. Да е честит на всички ни. Сигурна съм, че всяко българско сърце днес тупти гордо, че сме дали на вси славяни букви, книги, четмо и писмо. Нека бъдем горд народ. Поклон пред учители, просветители, дейци на културата, които съхраняват българщината. Имат нашето уважение“, каза още Нинова.

Снимки: Светломир Стоянов

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре