Сега четете
Махнатата шефка на инвестициите е осигурила 0 лв. от чужбина

Махнатата шефка на инвестициите е осигурила 0 лв. от чужбина

Десислава Трифонова се връща във фонд „Земеделие“, където щатът й се пази от 3 години

Десислава Трифонова, която в четвъртък се оплака колко грубо е била уволнена като шеф на Българската агенция по инвестиции (БАИ), днес призна в интервю за bTV, че по време на краткото й управление не са привлечени никакви чуждестранни инвестиции. Все пак Трифонова настоява, че се е справила блестящо, тъй като агенцията не отговаряла само за инвестициите от чужбина, а и от местни бизнеси. „Предишният ръководител какви големи инвестиции привлече?“, контрира тя въпроса с въпрос. По думите й за 5 месеца, откакто е начело на БАИ, сертифицираните инвестиции са на стойност над 1 мрд. и 100 млн. лв. – резултати, които не са били постигани преди това.

 

Трифонова моментално е подслонена във фонд „Земеделие“, където щатът й се пазел, разкри mediapool. „Трифонова от три години е все командирована по различни ведомства. Основният ѝ щат обаче си стои във фонд „Земеделие“. Сега автоматично по Закона за държавния служител идва за възстановяване на позиция тук. Нямам поле за действие“, коментира пред изданието шефът на фонда Васил Грудев. Трифонова е възстановена като експерт в дирекция „Договориране“ на европроекти във фонда, който разпределя милиарди за земеделие от ЕС всяка година. „Помолена е да излезе в дълъг неплатен отпуск“, добави Грудев.

 

Пред bTV Трифонова разказа, че е била назначена без конкурс на поста от икономическия министър в правителството на ГЕРБ Лъчезар Борисов, тъй като законът не изисквал състезание за тази позиция. С Борисов се познавали откакто работили заедно с екипа на вицепремиера Марияна Николова. „Свързаха ни различни теми, свързани с инвестиции“, не навлезе в конкретика Трифонова.

 

Тя настоя, че има 10-годишен опит в администрацията, включително в ДФ „Земеделие“ и Министерския съвет. Завършила е право в СУ. „Била съм началник във фонд „Земеделие“ по селската програма, където минават огромни парични потоци“, обясни тя опита си.

Вижте и

 

„Бях буквално изгонена от агенцията. Стамен Янев (върнатият на поста директор) нахлу в кабинета ми, не ми остави време да си събера дори нещата и ми каза да изчезвам“, каза Трифонова и определи това като реваншизъм, тъй като е назначена от предишното правителство. Според нея през последните години шефското място в БАИ е особено проветриво, тъй като не се следвал „принципът да се търсят инвеститори, а принципът „стани да седна“. Въпреки че е убедена в правотата си, Трифонова заяви, че няма да атакува в съда уволнението си, тъй като е й е под достойнството да обяснява, „че трябва да бъда изпълнителен директор на агенцията“.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре