Сега четете
15 заглавия ще радват публиката на фестивала „Сцена на вековете“ 2021

15 заглавия ще радват публиката на фестивала „Сцена на вековете“ 2021

За първи път – майсторски клас на оперната прима Красимира Стоянова и детски спектакли

15 впечатляващи заглавия – опера, балет оперета, симфонична музика и мюзикъл са включени в основната и съпътстваща програма на VI Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Популярният в България и Европа фестивал ще се проведе от 3 юли до 10 септември.

На откритата сцена в крепостта Царевец със свои спектакли ще гостуват оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, а също и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

За първи път в рамките на фестивала ще се състои майсторски клас на световната оперна прима Красимира Стоянова и специална програма за младата аудитория с участието на детски формации.

„Сцена на вековете“ 2021 ще започне на 3 юли с най-новата и изключително впечатляваща постановка на балета „Спящата красавица” от П. И. Чайковски. Продукцията е на Държавна опера Стара Загора.

На откритата сцена в Двореца на Царевец ще бъдат показани две от най-популярните Моцартови опери – комичната „Сватбата на Фигаро“ на 25 юли, в изпълнение на  Русенската опера, и „Вълшебната флейта“ от състава на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 26 август.

Два ще са спектаклите на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Вердиевата „Травиата“ на 16 юли и мюзикълът „Българи от старо време“ на 10 септември.

Във фестивалната програма на 29 август публиката ще се наслади на популярния мюзикъл „Човекът от Ла Манча“ – продукция на Театрално-музикален продуцентски център-Варна.

Предвидени са и два концерта. На 30 юли за почитателите на класическата музика ще звучат творби на Бах и Моцарт изпълнени на четири рояла от виртуозите на „Байнов Пиано Ансамбъл”, към които ще се присъединят диригентът Йордан Камджалов и неговият  Genesis Orchestra. На 21 август ще е концертът “Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев“ на „Симфониета“ – Враца и ФА „Филип Кутев“.

 „Сцена на вековете – С поглед към бъдещето“ е новата част в тазгодишното издание на фестивала. За първи път на 5 юли на голямата сцена в Двореца на Царевец ще излезе Балетна школа „Класика“ при Народно читалище „Надежда – 1869“ – Велико Търново, със спектакъла „Лешникотрошачката“. На 27 юли столичната вокална група ‘’Бон-Бон Мюзик“ ще представи „Пепеляшка“.

Вижте и

В рамките на „Сцена на вековете“ свой тридневен майсторски клас ще проведе световната оперна прима Красимира Стоянова, а заключителният концерт на младите дарования ще е на 23 август в МДТ „Константин Кисимов.

По традиция, съпътстващата фестивална програма ще е в Летния театър и ще включва концертите „Sting the Opera“ на Държавна опера-Стара Загора и Военния биг-бенд, „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония и “Symphony Way” с участието на Васил Петров и „Симфониета“ – Враца.

Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново, с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Големият музикален форум е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2021-2022.

Автор: Мирослав Дечев

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре