Сега четете
Срокът за хартиените рецепти трябваше да се удължи по-рано

Срокът за хартиените рецепти трябваше да се удължи по-рано

Пред БНР постъпиха множество сигнали, че аптеките отказват да изпълняват хартиени рецепти през първата седмица на май.

Заради тези неясноти от НЗОК публикуваха съобщение, че от 07.05.2021 г е обнародвана Наредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, според която рецепти на хартиен носител ще се издават и обработват до 31 май 2021 г.

От здравната каса изрично посочват, че предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни рецепти влиза в сила не по-късно от 1 юни 2021 г.

„Мисля, че голямата част от фармацевтите вече са наясно с последните разпоредби на НЗОК относно хартиените рецепти, проблемът не възникна от аптекарите, а от това, че измененията в Наредбата трябваше да бъдат публикувани на 1 май, а не на 7 май“, коментира темата през БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеките в България.

Костов заяви, че преди публикуването на промените в Наредбата аптеките са спазвали указанията до този момент, тоест, че не могат да се приемат други освен електронни рецепти.

Николай Костов

„Проблемът беше за 7 дни и най-големият проблем беше за рецептите за лекарствата по здравна каса, които са на хартия, защото не знаехме дали ще ни ги заплатят. Тогава много аптеки бяха приели хартиените рецепти и беше под въпрос дали ще им се заплати. Сега знаем, че ще бъдат заплатени“, каза още Костов.

По думите на експерта само с влизане с електронен подпис могат да се издават електронни рецепти, така се осъществява контрол над този лекар, проверява се неговата правоспособност, след това в аптеката също фармацевтът влиза със своя електронен подпис, за да отпусне лекарството, като така се проверява дали този фармацевт също има правоспособност да отпуска лекарства. Така че няма проблем при отсъстването на даден лекар или фармацевт, съобщи още Костов.

Вижте и

„На първи юни започва издаването на електронни рецепти за лекарствата, това не важи за медицинските изделия, защото за тях ще се издават хартиени рецепти, тъй като няма регистър за медицинските изделия у нас“, поясни още Костов.

Въпреки, че електронната система за общопрактикуващите лекари е инсталирана още през декември миналата година, в нея все още не фигурират някои от медикаментите по здравна каса, съобщи пред БНР председателят на Софийското сдружение на личните лекари доктор Георги Миндов.

В системата липсват контроли за различните лекарствени групи, което може да доведе до допускане на грешка, последвана от глоба за сметка на лекуващите лекари, поясни в „Хоризонт до обед“ Миндов.

Срокът на издадена зелена рецепта или друга рецепта от специалист ще бъде 14 дни, какъвто е и на хартиеният вариант до момента.

До 1-ви юни и аптеките трябва вече да са инсталирали специализирания софтуер, за да могат да четат рецептите от лекарите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре