Днес Румен Радев връчи на БСП третия проучвател мандат за съставяне на правителство. Корнелия Нинова го върна веднага. Това означава, че следва разпускане на 45-ото Народно събрание, служебен кабинет и предсрочни избори.

Днес президентът Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че няма “обективна възможност да съставим кабинет” и върна мандата на държавния глава. Преди мандата на БСП, от ГЕРБ не успяха да получат достатъчна подкрепа за предложения от тях кабинет, а “Има такъв народ” върна мандата веднага с аргумента, че “за нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции”.

Избори на 11 юли?

С днешното връщане на проучвателния мандат от страна на БСП процедурата по опити за съставяне на правителство в 45-ото Народно събрание е изчерпана. Това означава, че следват разпускане на парламента, назначаване на служебно правителство и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

“В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли”, заяви президентът Румен Радев. Той сподели, че разбира мотивите на БСП и “Има такъв народ” да не се опитват да съставят кабинет в този парламент, но предупреди: “В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори, но ако и след тези избори се стигне до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза”.

45-ото Народно събрание се оказа първото в новата история на България, което не успява да излъчи кабинет. С разпускането му, което се очаква да стане следващата седмица, то ще се окаже и най-кратко просъществувалото.