Празничните богослужение на Пасхата Христова бяха отслужени от Негово преосвещенство Велички епископ Сионий, в съслужение с пребиваващия в манастира Месемврийски епископ Яков и братята на Бачковската Богородична обител в обкръжението на дошлия да ги сподели православен народ.

С трикратното „Христос Воскресе” възвести игуменът на манастира, Велички епископ Сионий, настъпването на празника на нашата радост и упование във Възкръсналия Син Божи и Бог наш, Иисус Христос! „Во истину воскресе”, в този традиционен отговор на пасхалния поздрав, прокънтял в двора на манастира, се съдържа много повече от просто потвърждение!

Това е камъкът на който е съградена църквата Му и нашата вяра, камъкът, стъпили на който ние, чадата Божи, приели да се наречем „християни”, достигаме приобщението към промисъла на живот в Него и Той в нас! Камъкът, който няма да позволи да ни достигне никаква буря и несгода от вечно променящия се отсамен живот, кораб непотопяем на нашето спасение!

Негово преосвещенство прочете Великденското послание на Светейшия Български Патриарх Г-н Г-н Неофит към православния български народ. Миряните получиха пристигналия и в манастира Благодатен огън от Йерусалим. Отвориха се портите пред Царя на славата и богослужебния чин продължи в съборния храм на манастира с Пасхалния канон на св. Йоан Дамаскин и св. Литургия на верните. Литургичният песенен съпровод бе под ръководството на доктора на богословието Любомир Игнатов, а в края на службата, дядо Сионий отново размени пасхален поздрав с духовници и миряни, раздавайки им великденски яйца – символът на радостта в Христа!