От 11 май трябва да влезе в сила електронна система, която ще определя ден и час, когато личните лекари да получават ваксините. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Дежурни екипи има във всички РЗИ-та през периода на празничните дни, за да можем да реагираме веднага, когато се види, че някъде не достигат или остават дози ваксини. Досега не сме си позволили да изхвърлим доза в който и да е ваксинационен пункт. Проблем е, че няма как да знаем колко хора искат да се възползват от „зелените“ коридори. Няма ограничения за хората, достъп ще има за всички. В понеделник ще пристигнат още ваксини, така че ще можем да заредим пунктовете“, заяви Кунчев.

 

„Досега не се е стигало до това да свършат ваксините и да върнем хората, с изключение на първия период на коридорите. Всичко, каквото е налично като ваксина, ще го дадем на коридорите, включително това, което ще дойде по време на празниците. Има много от хората, на които излиза и дата за втората ваксина на „Астра Зенека“. Повечето от хората решиха да си довършват имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“, което според мен е много разумно‘, посочи Кунчев.

 

„Най-много дразни това, че при създалото се напрежение с личните лекари става дума за колеги, а имунизациите не са от вчера. График има, но е ясно, че проблем има. Направихме програма заедно с общопрактикуващите лекари. От 11 май тя ще влезе в сила. Тя предвижда всеки от тях да има ден и час, когато да получава ваксините. Това трябва да стане. Ако се окаже, че тази електронна система не позволява да има такъв ред, обмисляме да изнесем пунктове извън РЗИ, които допълнително да раздават ваксина. Проблемът е в липсата на кадри. Очакваме електронната система да свърши работа. Лекарите ще подават заявките си за количеството и какъв вид ваксина и на база на количествата се прави разпределение и лекарят с имейл получава дата и час за получаване. Всичко, каквото е налично, сме го разпределили. Над 230 000 пристигат в понеделник и веднага ще бъдат разпределени в пунктовете в София и в страната, за да можем да ваксинираме“, допълни той.