Седмица преди Великден. Какво може и не може да се направи в Големите дни преди празника

Целият ортодоксален свят празнува великия празник на неделята светлина Христос. Предшестваше събитието страстна седмица преди Великден. Вярващите трябва да знаят какво да правят тези дни и какво да правя е категорично невъзможно.

Къде започва името на страстната седмица

В църковния славянски език, за разлика от модерното, думата „страст“ въпроси – страдащи, непоносимо брашно. Седмата седмица на голямото бързо е посветено на последните дни на земния живот на Назарет. Страстната седмица преди Великден буквално означава седмицата на страданията на Христос в името на човечеството.

Внимание: На всеки ден от страстната седмица свещениците препоръчват вярващите да присъстват на услугите в храмовете. Цялата седмица църквата ще си спомни жертвата на Христос, като казва на притчи от живота на Спасителя според Евангелието.

Големи страстни саддимианци по дни от седмицата: събития, традиции, знаци

В Евангелието събитията на всеки ден от живота на Спасителя са описани подробно до мъченичеството през разпятието на кръста.

В понеделник

Страстната седмица започва с великия понеделник. В този ден преди много години Исус проклина безплодна смокиня. Това служи като напомняне за православния, че истинската вяра трябва да донесе милостиви плодове. Този, който е дух, няма да може да наследи Божията благодат.

Следобед на същия ден Спасителят се обръща и изгоня от храма на търговците, които са усвоили вярата в Бога, като поемат последния от бедните.

Големият понеделник се нарича „чист“. На този ден домакинята започва пролетно общо почистване. „Демолите“ трябва да бъдат разглобени, ако има такива, на балкони, лоджии, складови къщи, в мецанин и шкафове. Изхвърлете всички ненужни натрупани боклук.

Вторник

Вторник на страстната седмица прилича на вярващ, че смокинята, проклета от Исус, изсушена. И самият Спасител в таен разговор с учениците ги предупреждава за подхода на края на времето и второто му пришествие на земята.

Беше във вторник, че ученикът на Христос Юда Искариот мисли за издаване на учител на властите, в замяна на възнаграждение. По този начин, приближаваща неизбежната смърт на Спасителя.

Вторият ден на страстната седмица се нарича още „Чист вторник“. На този ден домакинята беше покрита с голямо измиване. През целия ден те бяха изтрити завеси, спално бельо, кърпи и дрехи. Останалите членове на семейството помогнаха за почистването. Закупиха необходимите продукти за празничната таблица за Великден. Мъжете почистиха дворовете, разглобени в излишъците. В момента този ден може да бъде изразходван за ръководството на поръчката в гаража, работилницата, личната сметка.

За ваша информация! Добър вторник е подходящ за закупуване на екипировки, в които членовете на семейството ще отидат в храма за празнично поклонение в Великденска нощ.

Сряда

В голямата сряда църквата си спомня две ключови моменти в историята на Христос. На този ден Спасителят се намираше в къщата на юридическия Симон в село Viph, където му се случи едно двусмислено събитие. Някои хампица, Мелика Миро, смесиха свещената течност със собствените си сълзи и ги напоя на главата на Спасителя. Искайки прошка за техните грехове, тя целуна и изми краката си. Учениците на Христос бяха възмутени от „безсмисления“ акт на жена, защото Миро можеше да бъде от полза да продаде и разпространява пари на бедните. Това, което Исус отговори, че такова поведение е имало безценно обслужване за него, като е подготвил предварително погребението и е наказвал да спомене това събитие във всички евангелия. Жената беше простена за всичките нечестиви действия и е благословен от Божия Син.

В същия ден Юда реши да предаде учителя, след като е започнал да получава депозит от 30 сребърни монети за това. Властите на Ерусалим се съгласиха с Юда хитрост да заложат Исус и да го убият.Това са тези събития, които църковните песнопения на голямата среда са посветени. Вечерта провеждайте обща изповед.

Къщите на този ден завършват почистването. Жените внимателно измиват прозорците и подовете, загладени и висят завеси. Поддръжка в кухнята, старателно измийте и излезте от съдовете, други прибори. Кухнята трябва да бъде перфектно чиста преди домакинята да започне да готви великденски ястия.

Четвъртък

Чист четвъртък в ортодоксалната традиция се дава специална роля. На този ден до обяд, жилището завърши почистването на дома. Смята се, че в къщата, в която в четвъртък не се премахват, мръсотията и неприятностите ще се задоволят с цяла година.

В Чист четвъртък предупредителните собственици събират „четвъртък Сол“. За това чистата сол се изчислява във фурната и се сгъва в тъканите. Те ги приемат със себе си, за да посветет в църквата заедно с билки, великденски и яйца. Смята се, че осветената сол е в състояние да помогне при изцелението на болестта, да се отърве от кавгите и скандалите, да защити къщата от прекъсвания на нечистните сили и болдейци.

Важно! В Чист четвъртък всички членове на семейството трябва да почистват тялото и душата. Не забравяйте да вземете душ, отидете в банята и посетете храма на вечерната литургия.

В църквата в този ден те си спомнят тайната вечер, на която Исус изми краката си към учениците си. Те разказват за отраженията на Христос в градината, където Спасителят помоли Бог на баща си да го спаси от предстоящата смърт. В услугата покупката се четат 12 евангелия, говори за тайнството на общуването.

Петък

Страстният петък е най-трагичният, последният ден на земното съществуване на Христос. От сутринта той претърпя мъничество, преследване и унижение. Няколко кораба бяха извършени на него, в които той е обвинен в разпространението на ерес и незаконната задача на името на Бога. Резултатът от обвиненията беше изпълнението на Спасителя чрез разпятието на кръста заедно с истински престъпници.

Вярващите в този ден страдат от Христос. В знак на скръб, наистина вярващите напълно отказаха всяка храна, прекарвайки през цялото време в молитва.

Литността в добрия петък държи най-строгия пост. Позволява се да яде само хляб и вода.

Невъзможно е да се направи никакви вътрешни работи, през цялото време, посветено на скръбта и молитвата.

Внимание! Изключението е само печенето на великденски торти. Преди подготовката на Куличи, домакинята трябва да прочете молитвата „Отец“, след това да кръст, казвайки „Господ, благославяй“ за печене.

В храмовете на този ден, по време на службата се извършва символично облекчение, в което се увива изчерпаното тяло на Христос, след отстраняване от кръста.

Събота

Голямата събота е белязана от погребението на Спасителя и слизането му в ада. За пещерата, в която се приписваше тялото на назарян, бяха предписани пазачи. Те трябваше да гарантират, че никой не може да открадне тялото на Исус.

Вярващите в този ден продължават да оплакват. За разлика от други събота на Голямата поща, е забранено да се направи облекчение в храната.

Трябва да отделите последните подготовки за среща с Христос след неговото прекрасно възкресение. Фрийолите се занимават с приготвяне на празнични великденски ястия.

Вечерта, ваканционната услуга започва до полунощ във всички православни църкви, започва празничната служба, отбелязвайки края на страданието на Исус и Големия пост. След полунощ вярващите получават радостна новина за възкресението на Христос.

Почивката на Великия Великден започва – започва възкресението на Исус Христос. Свещениците с енориаши правят задръствания, уведомявайки всичко за появата на радостно събитие.

Около 4 часа сутринта започва осветлението на великденските ястия. Ако не е възможно да посетите цялата услуга от събота до неделя, не забравяйте: вратите на храмовете са отворени през всичките дни на светлото Великденско седмица.

Мнения: 5 274

Великата църковна почивка на светлинния Великден, предшествана от никакви празнични събития. И ако една тълпа от Спасител щастливо срещна Спасителя в Спасител на Palm, тогава драматичните събития бяха напълно пееха.

Последната седмица на живота на Христос се нарича страстен, а всеки вярващ е полезен да знае какво да прави и какво да яде в тези дни преди Великден.

Напомняме ви, че през 2020 г. големите празници ще паднат за април:

  • Благовещение – 7 април;
  • – 12 април в православни;
  • почивка в православни на 19 април,
  • и страстната седмица през 2020 г. попада върху дати от 12 до 18 април.

По-долу е дадено подробно описание на последната седмица на големите пост и запомнящи се събития от това време.

Ако говорим за конкретни действия през последната седмица преди Великден ден, тогава всички те могат да бъдат съчетани в две конвенционални групи:

  1. Вярващите си спомнят Господа, страданията му. Ето защо всеки ден предполага задължително четене на глави на Библията. Местата са избрани в никакво съвпадение: всяка история на светите писания има собствено свещено значение. Това е описано по-подробно по-долу.
  2. Също така християните спазват определени правила за власт, защото Голямата поща се изкачваше за страст седмица. Чрез отстраняването от земните удоволствия, свързани с храна и изпотяване, вярващите се опитват не само да служат на Христос, но и да почувстват страданията му, да се свържат с великия статус лично.

ЗАБЕЛЕЖКА

Препоръчително е да се опитате да посетите всички дни на страстната седмица в службата в църквата. В ежедневния ритъм, обръщайки внимание на почитателите, не винаги е. Но страстната седмица и Великден са специално време за всички вярващи.

Голям понеделник

На този ден две библейски истории запомнят:

  1. Първият не е дори свързан с Христос директно. Вярващите се четат от старозаветното послание на Йосиф, който е бил продаден на робство от своите братя. Близки хора предаде този човек, но все още остава верен на Бога. Минаха години и Йосиф стана второто лице на Египет след фараона. Затова този герой се появява в образа на страдащия, който не успя да провали огромни тестове, но все още е издигнат от Бога. Също така, Христос, когото Юда предаде, в крайна сметка се издигаше от мъртвите и победи смъртта и греха.
  2. Вторият епизод се свързва с биографията на Исус. След като вървеше с учениците си и видя фигурата (ела), която обаче нараства, но не даваше никакви плодове. Спасителят я сравнява с хора, които сами живеят и изпълняват всичките си задължения, а страдат от духовно безплодие. Вяра, милост, снизходително отношение към съседа – това е, което помага на човек да усети душата свят и да получи истински плодове.

Интересното е, че в Русия е публикувано в Големия понеделник, е обичайно да се побере в къщата, да избели ъглите, почистете Hlev, измийте говедата. На празника започна да се подготвя предварително – в края на краищата очакването на празника ни води до един светъл ден, нали?

Велик вторник

На този ден те си спомнят веднага за няколко проповеди на Христос. Спасителят научи на хората от възкресението на мъртвите, че е необходимо да изпълняват задълженията не само пред Бога, но и от властите, и също така говори за ужасен съд.

Всички тези и други истории намериха хора и събудиха вяра в тях, защото те искрено бяха убедени, че Христос е Божият Син, Месията, пристигането на което отдавна се очаква поради прогнозите на пророците.

Страхотна среда

В сряда те си спомнят историята на предателство на Юда Искриот, който издаде Христос само за 30 silventmen. Трябва да се отбележи, че след това Юда се покаял в делото, стигна до отчаяние и направи друг гроб – той сам обесен в клона на Озин.

Легендата казва, че от началото предателят избра бреза, но тя се обърна от страх. Но Аспен след висящ започна да трепери постоянно на вятъра – сякаш с ужас, треперейки от случилото се.

Вижте и

Дори в сряда, си спомняте една жена, която помогна да се подготви тялото на Спасителя на погребението. Ще се видим с Христос, тя не се чудеше съвсем правилният начин и излезе от грешника. Положителното влияние на Исус, искрената вяра на тази жена напълно промениха начина си на живот и в крайна сметка беше простена.

ИНТЕРЕСНО Е

Смята се, че изповедта е особено мощна в голямата сряда. Затова вярващите могат да отидат в църквата, както и на молитвата към Господа за покаяние в техните грехове.

Гулди в четвъртък

Той се връща обратно в хората. Обичайно е да отидете на банята и да измиете цялото семейство. И да го направи преди зазоряване – т.е. Всъщност в сряда вечерта. Тялото на тялото не е по-малко важно за почистването на духовното – не забравяйте за това.

Но от историите, които си спомняте този ден, основното събитие е тайна насипна. Не само текстовете на Святото Писание са посветени на нея, но и някои произведения на изкуството – например, картината на едно и също име, което принадлежи на легендарния Леонардо да Винчи (наричан в края на XV век).

Великият майстор се стреми да предаде момента, когато Христос каза на учениците си: „Един от вас ме предаде.“ Разбира се, всички присъстващи бяха в объркване – и това може да бъде забелязано от голото око.

Интересното е, че картината от момента на създаването му все още се съхранява в манастира Санта Мария Дел Грази (Милано, Италия). По време на Втората световна война бомба удари сградата. Унищожаването беше доста сериозно, но самото платно не страдаше. В живота, много малки и големи чудеса – си струва просто да се огледаме.

Велики петък

Наближават се трагичните събития. Петък е денят, в който процесът се случи над Христос и разпятието му. Срамната смърт, която се отличаваше само от разбойниците, също беше подготвена от Спасителя, който изцелява хората, които прощават грешниците, които възкръсват от мъртвите. На този ден те четат 12-евангелия на свещената страст на Христос.

И по време на вечерно обслужване, това е голяма тъкан, на която е бродиран образ на Христос, който лежи в ковчега, е бродиран (или изтеглен). Около Спасителя са хората и да го оплакват.

Но първоначалната тъкан е запазена, в която е обвит тялото на починалия Исус? Известният Distabusement на Торино е представен с добре познат район Торино, бельо (дължина около 4 метра).

Смята се, че лицето на Христос се проявява, което дори е заловено отрицателно на фотографията. Въпреки че православната и католическата църква официално не разпознава официално точността на тази история, но въпреки това, възприема обвивката като друг символ на страданието на Спасителя.

Голяма събота

Кулминацията на страстна седмица. Спасителят умира в петък и в събота тялото беше поставено в ковчега, който беше поставен в пещерата, а входът към него беше блокиран от огромен камък, във форма, наподобяващ яйце. Между другото, една от легендите твърди, че затова яйцето се превърна в Великденски символ.

Тези дни вярващите помнят страданията на Господа и все още носят боядисани яйца и сладкиши към храма, зада осветяват храната. Също така в събота в Ерусалим, в храма на Светия гроб, идва плодороден огън. И въпреки че само представители на църквата разпознават чудото, радостта на вярващите не е намалена.

 Ковчег в ковчега на Господа

Тук може да се види видео отделение от ArchPreiest Andrei Tkacheva за всеки ден от страстната седмица:

Каква е последната седмица на Големия пост

Последната седмица преди Великден в същото време е страхотен пост, така че вярващите са важни да знаят как да ядат през деня. По време на страстна седмица е възможно да се ядат само растителни продукти, а през първите три дни е разрешено само сушенето, а в Големия петък и голямата събота, приемането на храна обикновено е забранено.

Разбира се, по време на самия Великден, всички ограничения се премахват, защото великият пост завършва точно в събота. И вярващите могат да работят – т.е. Използвайте всички продукти, както и пийте малко червено вино.

Интересно е, че дори човек започна бързо преди миналата седмица преди Великден или всеки ден преди този празник, Църквата приветства такова решение. Това означава, че няма грях да се присъедините към пощата от всеки от дните. И разбира се, всеки има право да участва в Великден и споделя радостта на вярващите в Великденската неделя.

Съответното обяснение дава Hegumen Peter Еремеев, който е ректор на руския православен университет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре