➡ ГКПП „Кулата-Промахон“: Българскитe граждани, пътуващи с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Ще бъдат под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес. На карантина не подлежат лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в рамките на 24 часа, но те трябва да представят договор за работа. От водачите на товарни автомобили се изисква попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. От 23 до 7 часа през пункта не преминават леки коли и автобуси.
На съпределните пунктове на българските ГКПП “Илинден” и ГКПП „Капитан Петко войвода“ в Гърция се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.
На 19.04.2021 г. в 07.00 часа на ГКПП Маказа е получена информация от гръцките полицейски служители, че изискванията при които ще пропускат лица и превозни средства на територията на Р. Гърция през ГКПП-Маказа/Нимфеа са както следва: За влизане в Гърция ще бъдат допускани водачи на товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки и товари с QR код получен не по-късно от 24 часа преди влизането и без PCR тест, като се разрешава и един пътник да пътува с товарния автомобил с отрицателен PCR тест или сертификат за поставена ваксина на английски език.Пропускат се и леки автомобили като всички лица е нужно да представят отрицателен PCR тест или сертификат за поставена втора доза ваксина на английски език. Ваксината да бъде поставена не по-малко от 14 дни преди тръгване.
Остава забраната въведена от гръцките полицейски органи за преминаване през ГКПП-Маказа/Нимфеа на лица и превозни средства независимо от националността им ежедневно в периода 23:00-07:00 часа, като единствено за водачи на товарни автомобили до 3,5 тона извършващи международен превоз на стоки и товари е разрешено преминаването през пункта денонощно. Настоящите изисквания ще важат до 06.00 часа на 26.04.2021г. През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства.
➡ ГКПП “Видин”: От 6 март 2021 г. България е включена в списъка с държави от т.нар. „жълта зона“, за пътуващите от които се налагат ограничителни мерки при влизане в Румъния. Лицата, пристигащи от България, които представят отрицателен PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа, подлежат на домашна карантина от 10 дни. Ако престоят е до три денонощия и са представили отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага. Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни. Не се изисква представяне на отрицателен PCR-тест за транзитно преминаващите лица, при условие, че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането, за трансгранични работници, водачи на товарни превозни средства, учащи, студенти и деца на възраст до три години включително. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските “Кайнарджа” и “Крушари”. Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП “Русе” и ГКПП “Видин”. Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.
➡ От 6 до 20.04.2021 г. на територията на РС Македония се въвежда полицейски час – забрана за движение на граждани от 21 ч. до 6 ч. българско часово време. Мярката е във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса. По време на полицейския час на граничните пунктове на страната северномакедонските власти въвеждат ограничителни мерки за преминаване на лица и автомобили. Изключения ще се допускат за преминаващите транзит товарни автомобили, за пътуващи по хуманитарни причини, за лица с предварително изпратени ноти от консулските служби.
➡ ГКПП “Лесово”: Всички пътници, влизащи в Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Изискванията за тест не се отнасят за децата до 6-годишна възраст и за шофьорите на товарни автомобили.
Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да се получи от МВнР: https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736 и телефони +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56