Сега четете
Човекът, който купи Google.com за 12 долара

Човекът, който купи Google.com за 12 долара

Санмай Вед

Денят е 29 септември 2015-та. Санмай Вед се обучавал как работи услугата Google Domains и разбира се, решил да я тества. Първото нещо, за което се сетил било да провери до кога е зает домейна Google.com. И изненада!.. Системата извадила резултат, че името е свободно. Така всеки може да го вземе ако се раздели с колосалната сума от 12 долара.

Самият той разказва в профила си в LinkedIn за изненадващата си находка. Вед описва подробно най-голямата си придобивка в живота. За няколко минути той бил собственик на Google.com.

GOOGLE

„Щракнах върху иконата за добавяне в кошницата до домейна (което не трябва да се показва, ако домейнът не е наличен за продажба). Домейнът всъщност беше добавен към моята количка, както се вижда от зеленото квадратче за отметка, и домейнът се появи в моята кошница“- споделя Вед.

Решил, че е грешка и няма как да успее да направи подобна поръчка, цъкнал заветния бутон за купуване и въвел данните си и кредитната си карта. Типично за повечето продукти на Google и този проработил, както се очаква. Домейнът бил успешно продаден срещу 12 долара. Поръчката е изпълнена и Санмай Вед получил потвържденията за закупуване на домейна Google.com.

GOOGLE

Веднага, след като получил пълен контрол над домейна, Санмай Вед уведомил отговорните за това хора в Google. Компанията светкавично изпратила предложение за откупуване. Офертата на интернет гиганта била 6006.13 долара. Естествено такава сума не е случайна – 6006.13 е GOOGLE в цифри.

Вижте и

Вед отговорил, че не го е направил за пари. Той искал да предпази компанията от огромен пробив в сигурността. За това заявил, че ще дари парите за благотворителност.Избрал дарението да бъде направено за образователната програма „Изкуството да живееш“, която управлява 404 безплатни училища в 18 щата Индия, предоставяйки безплатно образование на повече от 39 200 деца в бедните квартали, племенните и селските пояси, където детският труд и бедността са широко разпространени. Училищата възпитават цялото дете, включително тяло, ум и дух.

От своя страна Google удвоили офертата. Така дарението на Вед било малко над 12 000 долара.

„Може би, защото обичам Google от цялото си сърце и защото винаги съм бил лоялен Googler и Xoogler, съобщавайки за няколко уязвимости в миналото, които са останали незабелязани, някаква божествена сила реши да ми даде собственост за минута!“ 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре