Сега четете
151 години от основаването на музея на изкуството „Метрополитън“

151 години от основаването на музея на изкуството „Метрополитън“

Музей на изкуството „Метрополитън“ е комплекс от множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография и библиотека за научни изследвания. По своя мащаб представлява най-голямата институция в САЩ за представяне и изследване на всички видове изкуства. Намира се в Ню Йорк, САЩ.

Музеят е основан на 13 април 1870 г. от група американски бизнесмени и любители на изкуството. Той е открит за обществеността на 20 февруари 1872 г. и съществува за сметка на спонсорите и дарителите с малко помощ от държавата.

Сегашната сграда на Пето авеню 1000 е изработена в готически стил от американския архитект Калвърт Во. Музеят се премества в нея през 1880 г.

Metropolitan

В основата на музея са 3 частни колекции – 174 произведения на европейското изкуство, сред които са произведения на Халс, Ван Дайк, Тиеполо и Пусен.

Колекцията се развива бързо, а притежание на музея стават и още 38 картини от частни колекции.

Вижте и

Едва през XX век музеят получава световно признание. През 1907 г. музеят придобива първата си картина на Огюст Реноар. Днес „Метрополитън“ има своята колекция от импресионисти и постимпресионисти. Счита се, че колекцията на египетското изкуство е сред най-пълните и представителни в света.

Постоянната колекция съдържа над 2 милиона произведения на изкуството. В „Метрополитън“ има много колекции от различни видове. Сред тях са например работи на фотографите Уокър Еванс, Даян Арбюс, Алфред Стиглиц и други.

Музеят „Метрополитън“ остана затворен през по-голяма част на миналата година, заради пандемията от коронавирус. Съоръжението не приемаше посетители в продължение на 202 дни, което се отрази на приходите. Все пак повече от 1.1 млн. души са разгледали експонатите въпреки кризата с COVID-19 през изминалата година.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре