Сега четете
Относно разкарването на депутатите обратно в старата сграда!

Относно разкарването на депутатите обратно в старата сграда!

Вчера, 12.4.21, а и днес, 13.4.21 г. сме потресени от ретроградното решение за разкарването на депутатите като стадо от една в друга сграда, при положение, че този въпрос вече е решен. Това ми дава основание да подкрепя гласовете изказали се против някои части от новото депутатство. Така, че вън от парламента на „Мутри вън“. Очевидно има депутати с тежки зависимости от Москва. Иначе, как да си обясним това раболепно навеждане пред руския цар, назидатело и високо гледащ над главния вход на българския парламент? Даже една хипер активна депутатка днес заяви, че е добре парламента да бъде пред царя „освободител“, от което личи, че не познава истинската история на България!

От друга страна „загрижените“ по този “първи и много важен въпрос“ от работата на новия парламент не отчитат следните важни от конституционно-правен и национално достоен характер обстоятелства:

Важна за конституционното самочувствие и достойнство на един народ е визията на неговия парламент – символ на национален суверенитет и независимост.

Старата сграда на парламента не излъчва такива послания.

Съзнателно и под чуждо въздействие е създадена такава, за не дава самочувствие на българския народ, че е независим и свободен. Тя е една ниска, прихлупена и с нищо важно не отличаваща се сграда и което също е нелепо- на фасадата й е изписан един объркващ и неясен лозунг „Съединението прави силата“. С кой да се съединяваш и коя сила да усилваш? Не е ясно! С този на коня ли пред лозунга, или с руския светия на войната Александър Невски издигнали му в паметник църквата „Ал. Невски“ зад парламента? За пояснение ще дам пример с германския парламент, чиито лозунг на фасадата е „ЗА НЕМСКИЯ НАРОД“. Влизаш и работиш за немския народ, а не за някакъв друг. Нима тези дупутати не виждат, че нашия бивш парламент е най-мижавата парламентарна сграда в Европа! Комшиите гърци, румънци, турци и т.н., та даже и северно-македонците имат парламенти 3-4 пъти по-големи и мащабни от нашия, като например, северно-македонците са 3-4 пъти по-малко от нашия народ!

Десетилетия в този наш мижав парламент се раждаха и мижави закони,… и това го виждат всички, не и тези новите.

Вижте и

Обявяването на новия дом на българския парламент беше акт с изключително високо национално и конституционно-правно значение. Най-после бългрските депутати и бългрския народ да се похвалят с факта, че имат за парламент една внушителна, мащабна и респектираща сграда, функционално отговаряща на всички условия за работа на депутатите. Сграда, изразяваща тежестта и силата на българската държава. С какво българския народ е заслужил да се принизява неговото достойнство като завират избраните от него депутати в една стара съборетина!

Новата парламентарна сграда безспорно издига самочувствието на българския парламентаризъм. Очаквам нейният внушителен и мащабен характер да породи ново и внушително присъствие на българското върховенство на правото, в което равенството и справедливостта да заемат подобаващо се място. А старата сграда с олющените мазилки и напуканите дървени прозорчета може да бъде един добър музей на българската история и нищо повече.

Васил Цанков, професор и доктор по право

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре