Сега четете
Ким Чен-ун подготвя корейците за глад

Ким Чен-ун подготвя корейците за глад

Kim Jong-un

По информация от Официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА), Ким Чен-ун е казал на членовете на Корейската работническа партия, че страната е в „най-лошата ситуация“ в историята си. Изказвайки се на партиен конгрес, той призова за подготовка за криза, сравнима с 90-те години, когато в страната царува глад, отнел живота на около 3,5 милиона души.

Кризата от 1994-98 г. се нарича „труден марш“ в Северна Корея, когато икономиката на страната всъщност се срина и в Корея започна глад. Разпадът на СССР, който винаги е помагал на севернокорейските другари, съчетан със суша, природни бедствия и неквалифицирано управление на страната – и в резултат на това около 3,5 милиона жители на страната умират от глад.

Оттогава Северна Корея успя да осигури известна продоволствена сигурност за себе си, но дори и сега страната продължава да зависи от покупки на храни в чужбина, без които не е в състояние да изхрани до една трета от населението. КНДР е планинска страна с ограничени обработваеми площи, освен това фермерите нямат оборудване – повечето от тях нямат трактори, комбайни, вършачки. Дори когато вносът е пълен, според докладите на ООН до две пети от населението в Северна Корея е недохранено, а една трета от децата страдат от рахит и физическо недоразвитие поради лошо хранене.

Вносът и хуманитарната помощ обаче спряха да текат в страната, след като тя затвори границите си, за да предотврати вътрешна епидемия от коронавирус. Междувременно мощни тайфуни през лятото на 2020 г. опустошиха реколтата непосредствено преди прибирането на реколтата. И въпреки че наблюдателите все още не са забелязали глад в страната, съдейки по думите на Ким Чен-ун, ситуацията е повече от сериозна.

Ким Чен-ун предупреди своите съратници, че страната е в „най-лошата ситуация“ за цялата си история поради комбинация от няколко фактора: природни бедствия миналото лято, които унищожиха реколтата, пандемията от коронавирус и американските санкции, свързани с корейската ракетна програма. В речта си севернокорейският лидер отново призова предизвикателство да се подготви за нов „труден марш“.

„Изправени сме пред много трудности и пречки. Работата ни по изпълнението на решенията на Осмия конгрес на партията няма да бъде лесна. Моля партийните клетки на всички нива, от Централния комитет на партията до местните организации, да се подготвят за трудна кампания, за да улеснят малко живота на хората.“ – каза още Ким Чен-ун на конгреса.

Вижте и

Дори в началото на годината нищо не предвещаваше неприятности: По време на конгреса на партията през януари лидерът на страната нареди на членовете на партията да изградят силна самоподдържаща се икономика. И сега пред членовете на партията беше изнесена реч, изпълнена със страховити предупреждения.

Изглежда, че Ким Чен-ун знае или има на ум нещо?!..

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре