Относно поставянето на втора доза от ваксината на AstraZeneca на вече имунизираните с нея, здравният министър каза, че всеки, който желае втора доза, може да я получи. Мнението на здравните специалисти е, че тя е безопасна и ефикасна. Въпреки всичко се наблюдава отлив на желаещите да се ваксинират с ваксината на AstraZeneca.

“Тези, които не желаят да си я поставят, за тях ще бъде взето решение с какво може да бъде заменена от наличните в страната. Вариантите са два – ваксината на Pfizer или ваксината на Moderna. Няма трети вариант за момента. Липсват проучвания за смесване на ваксините. Големи европейски държави го направиха, нашите експерти продължават да мислят по въпроса и до края на седмицата очаквам експертното им  становище, ще се доверя на тяхното мнение”, заяви проф. Ангелов на брифинг днес.

Здравният министър сподели още: „Обезпокоени сме от новините, които получаваме от Америка относно ваксината на “Янсен”. До края на деня очакваме становище от ЕМА и ще решим как да процедираме с този проблем, който е на дневен ред”. Той присъства на получаването на лекарствения продукт „Ремдесивир”от представители на регионални здравни инспекции в страната.

Очаква се през май месец да заработи електронният регистър напълно пълноценно, така както беше замислен в началото, без да бъдат връщани хора желаещи да се ваксинират с предпочитаната ваксина.

До момента няма постъпило искане от португалското председателство на Съвета на Европейския съюз за изтегляне на ваксината на AstraZeneca изцяло.

Наблюдава се тенденция за почти всички области в страна за спад на новозаболелите. Броят на приетите в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения също е намалял.  Тази тенденция дава възможност на медиците „да дишат по-спокойно”, обясни министърът. Решение за разхлабване на мерките може да бъде взето в четвъртък след анализ на двуседмичните данни.