Сега четете
Извънредна пресконференция на ГЕРБ

Извънредна пресконференция на ГЕРБ

ПП ГЕРБ ще представи анализ на резултата си на парламентарните избори. Това ще стане на пресконференция в Централата на партията от 12.30 часа.

Очаквайте подробности!

Поне четирима от досегашните началници в ГЕРБ ще сдадат постове на 11 май, пише „24 часа“. За тази дата лидерът на партията Бойко Борисов насрочи свикване на Националния съвет на ГЕРБ. А дневният ред включва смяна на зам.-председателите и членове на Изпълнителната комисия на партията.

Националното събрание на ГЕРБ се провежда по график, тъй като според устава това трябва да става на 4 години. През 2019 г. обаче Борисов свика и едно извънредно заседание, за да бъде махнат от поста му на зам.-председател тогавашният втори в партията Цветан Цветанов. Сбирката на актива тогава продължи само час и половина.

На мястото на Цветанов не бе предложен нов кандидат, а заместници на Борисов в партията останаха кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов. А Борисов обяви, че в бъдеще ще залага повече на Изпълнителната комисия при управлението на партията, вместо да създава нов втори човек в нея.
Именно Фандъкова и Николов са двама от хората, които попадат в плановете на Борисов за смяна по висшите етажи на ГЕРБ, научи “24 часа”. Лидерът на партията бил разочарован от слабите резултати в големите градове, които досега е фаворизирал, включително и при насочването на еврофондове за развитието им. В София ГЕРБ загуби изборите в два от трите столични района, в Бургас е първа политическа сила, но се е сринал с повече от 10% спрямо резултата си от 2017 г.

Още в първите дни след изборите Борисов е имал разговори с част от хората, които според него не са били достатъчно активни по време на кампанията за парламентарните избори и носели вина за слабото представяне. На тях открито казал претенциите си, че от тези населени места е трябвало ГЕРБ да получи повече гласове.

Все още лидерът не бил сигурен дали ще смени Димитър Николов като заместник-председател на ГЕРБ. В подобна ситуация бил и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, където досега управляващата партия със своите 22% бе на косъм да загуби изборите от “Има такъв народ” на Слави Трифонов. Живко Тодоров е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Борисов обаче продължавал да вижда потенциал в Николов и Тодоров и по-скоро възнамерявал да ги остави на по-ниски партийни позиции.

Йорданка Фандъкова ще излезе най-вероятно от партийното ръководство, за да се посвети на четвъртия пост в държавата – кмет на София. Специално за столицата Борисов бил недоволен, че кметът и общинските съветници от ГЕРБ не са били активни в предизборната кампания.

Със сигурност по тези причини от Изпълнителната комисия на партията ще излезе и русенският депутат Пламен Нунев. Той ще бъде сменен и като областен координатор на партията за Русе, след като макар и с равен брой спечелени мандати от района ГЕРБ загуби от “Има такъв народ”. Партията на Слави Трифонов спечели 18 556 гласа в този избирателен район, а ГЕРБ 18 445 гласа.

Вижте и

Нунев ще остане депутат – той бе втори в русенската листа на партията на Борисов след министъра на спорта Красен Кралев.

В пенсия като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще бъде изпратена доскорошната депутатка Менда Стоянова.

Бившата шефка на данъчното в Пловдив бе председател на комисията по бюджет и финанси в 41-ия, 43-ия и 44-ия парламент. Като в края на 41-ото народно събрание за кратко бе и зам.-председател на парламента.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре