COVID-19COVID-19

Длъжностни лица заявиха, че вторият, много по-дълъг кит е изхвърлен на плажа Химчари, извън курортния град Кокс Базар, сутринта в събота, само ден след като трупът на друг кит е намерен на два километра от мястото.

“Намереният днес кит е дълъг най-малко 16 метра. Той тежи 3-4 тона”, каза Джахирул Ислам, изпълнителен директор на базирания в Базар Marine Life Alliance, пред AFP.

Ислам каза, че китовете биха могли да бъдат убити при сблъсък с кораб, плаващ в Бенгалския залив, или да са загинали след ядене на пластмаса, която затрупва морето.

“Основно смятаме, че двата са загинали от консумация на пластмаса и замърсени предмети. На гърба на втория кит има следа от нараняване. Подозираме, че може да е бил ударен от високоскоростен катер”, каза Ислам.

Мохамад Шахидул Алам, професор в Института по морски науки и рибарство, заяви, че части от Бенгалския залив са сериозно замърсени и това може да е довело до смъртта на животните.

Говорител на отдела за околната среда и горите в Бангладеш заяви, че неговите изследователи са събрали проби от труповете за изследвания.