Сега четете
Доц. Сарийски за БНР: Най-голямата икономическа задача е ревизия

Доц. Сарийски за БНР: Най-голямата икономическа задача е ревизия

Номерът не е само да вземеш властта, а и да имаш с какво да я упражняваш

Популизъм и предизборни програми – пропука ли се най-тънкият лед в икономическите и социалните послания на партиите и коалициите от предизборната битка и какво предстои като резултат. Стои едно парламентарно уравнение, което трябва да бъде решено. Как с това са свързани предизборните партийни програми?

Икономистът и финансист доц. Григор Сарийски прави анализ в предаването „Нашият ден“.

„Вяло беше проведена тази предизборна кампания. А програмата на ГЕРБ беше внесена около 3 седмици преди изборите, което е, меко казано, несериозно за която и да е програма. Като говорим за програмата на управляващите – тя трябваше да бъде ясна и видима в техните стратегически документи досега – в бюджета на тази година, например. Защо се дават едни обещания, които не бяха заложени в документите на досега управляващата партия? Прави добро впечатление и не може да се отрече, че програмата на ГЕРБ е доста добре разписана – този път тя е около 120-130 страници (докато на миналите избори беше около 30 стр.). Това издава административния капацитет на тези, които пишат програмата. Направете сравнение с програмата на която и да от останалите партии и ще видите огромната разлика в качеството и в конкретиката. Дотук спирам с позитивните черти на програмата на ГЕРБ. Прави впечатление, че отново има неосъществими щедри обещания, за които е ясно, че ще бъдат изпълнени само на хартия.

Като говорим за икономика – виждаме ключовите параметри в тяхната програма – увеличаване на БВП от 120 млрд. лв. (колкото е за 2020) до 200 млрд. лв. до края на мандата. По принцип боравенето с номинални числа, е все едно, когато говорите за една торта и оценявате колко е голяма тортата, да оценявате по броя на парчетата. 6 или 12 – няма значение. Има значение това, което ще можете да се купите в крайна сметка с тия пари, които увеличавате. Да речем, увеличение на минималната заплата и средната заплата видяхме и при предния мандат. Но нещата, които можете да си купите с тия пари, не са кой знае колко по-различни. Като цифри е изпълнено, но не се отразява на благосъстоянието на българина. И това ускорено увеличение на 200 млрд. лв. на БВП е естествено – като имате една растяща инфлация, очаквана през тази и следващата година…

„Има такъв народ“. В тяхната програма липсва тази конкретика, която споменах при ГЕРБ. Като гледате програмата на ИТН, ще видите същите неща, които ще видите в повечето партийни програми – „адекватно управление“, „устойчиво развитие“, „широкообхватни структурни реформи“, развитие на „стартиращи предприятия с иновационен потенциал“, „дигитализация“ и т.н. Липсва конкретика. Лично мен ме притеснява, че ще им бъде доста трудно да изпълняват програма при неподготвени шофьори и при липса на бензин в резервоара.

Номерът не е само да вземеш властта, а и да имаш с какво да я упражняваш. В тези 11 години на управление ГЕРБ успяха да създадат една много добре смазана машина, в която всеки новопостъпващ има огромни проблеми въобще с подкарването на тази машина – да работи за неговите цели и интереси. Битката за ИТН и за останалите опозиционни партии тепърва предстои. Който и ресор да им дадат (на „Има такъв народ“ – бел.ред.), те ще се изправят пред една стена от съпротива. Както знаем, българинът е цар на пасивната съпротива.

Не на последно място, има доста икономически предизвикателства, но това са просто бедствия, които ще сполетят всеки, който кара кормилото на финансите. При намаляващи приходи и растящи разходи да се постигне баланс на бюджета е нещо, което е, меко казано, трудно.

Вижте и

Друго, бавните темпове на ваксинации. Следващата опасност ще бъде увеличението на инфлацията. Ръстът на цените тепърва ще започва да наваксва… Всичко това ще предизвика доста неприятни епизоди и хаос в управлението.

Според доц. Сарийски най-голямата икономическа задача, която трябва да се реши, е извършването на ревизия на старото управление – за да се запуши пробойната на пробитата лодка.

Luboslovie по БНР 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре