Известният журналист Христо Куфов, главен редактор на един от най-четените пенсионерски вестници у нас – “Златна възраст”, почина от Ковид-19. Той е издъхнал днес в столична болница след усложнения от коронавирусната инфекция, съобщиха почернените му колеги от редакцията на вестника, които са в шок от кончината му.

Въпреки предпазните мерки, които е взимал още от първия ден на епидемията, журналистът се е заразил. Най-вероятно това е станало в средата на месец март, докато е пазарувал. Преди дни е постъпил за лечение в болница, пише “Флагман”.

Христо Куфов е завършил ВМУ-София. Той е сред знаковите журналисти в печата с близо 40 години стаж в редакциите на големите медии. От 2016 г. е главен редактор на в. “Златна възраст”, където работи от основаването му.

Десетките хиляди читатели на пенсионерския седмичник чакаха с нетърпение всеки четвъртък броя на вестника, за да прочетат на 1 страница актуалния му политически коментар.

Христо е син на известния преводач от френски и гръцки език Георги Куфов, прочут с преводите си на знаковите творби на Никос Казандзакис “Алексис Зорбас”, “Рапорт пред Ел Греко” и “Последното изкушение на Христос”, за които е отличен с международни награди.

В своя лекция пред студенти неоелинисти през 2012 г. Христо Куфов каза: “Чувал съм послания като например „Не се предавайте” или „Бъдете себе си” и т.н. Това са клишета. Аз бих ги призовал да бъдат свободни хора. Когато попитали Сократ преди повече от 2300 години „Кое е най-лошото нещо на света?”, той отговорил без колебание: „Беден старец”.

Наистина няма нищо по-лошо и скръбно от комбинацията между старост и бедност. Това го виждаме днес, уви, в България. Но когато го попитали „Кое е най-хубавото нещо на света”, той отговорил също без колебание: „Свободата на словото”.

Аз бих добавил – и не само на словото. Свободата е най-висшето човешко благо и ми се струва, че по-добро пожелание от това не бих направил – нека всички да се стремят да бъдат свободни хора!” През целия си житейски и професионален път Христо Куфов беше горд и свободен човек, непримирим към всяка неправда.