Сега четете
НИМХ: Метеорологичната обстановка ще се усложни

НИМХ: Метеорологичната обстановка ще се усложни

През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклони метеорологичната обстановка ще се усложни. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорогия и хидрология (НИМХ). През нощта първият средиземноморски циклон ще се изтегли на изток-североизток и в цялата страната вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. В по-голямата част от страната валежите ще продължат и на места ще бъдат значителни. Утре преди обяд в западната половина от страната валежите ще отслабнат, на места и временно ще спрат. Ще продължи да вали в Източна България. След обяд от югозапад, под влияние на нов
средиземноморски циклон, валежите ще се активизират.

Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е до умерен, в Източна България и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. В Предбалкана, по високите полета на Западна България, а вечерта и в Лудогорието дъждът ще премине в сняг. Сумарно за обстановката се очакват значителни количества – между 15 и 35 mm, на места в Югоизточна България до 50-60 mm. Температурите ще бъдат без съществен дневен ход, предимно между Зе и 8s. През нощта срещу понеделник в Западна България валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за април и ще продължи да се понижава.
Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили до 10-15 m/s и с него ще нахлува студен въздух. Температурите на въздуха ще бъдат 8В-9С. Температурата на морската вода е 8°.

Вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала.
Над планините ще бъде облачно, мъгливо и на много места ще има валежи, предимно от сняг. Ще духа силен, по билата и временно бурен юг-югозападен вятър, който през деня в ниските планински части ще се ориентира от североизток. Ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Очаквана максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра -около минус 2°.

В понеделник валежите и в източните райони ще спрат. Облачността от запад ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще отслабне, на места временно и ще стихне, впоследствие ще бъде от южна четвърт и ще започне затопляне. Във вторник преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево; след обяд над югоизточната половина от страната облачността ще се увеличи и на отделни места е възможно слабо и за кратко да превали. Сутринта ще е сравнително студено, дневните температури ще продължат да се повишават. През нощта срещу сряда облачността временно ще намалее, но още сутринта в сряда от северозапад ще започне ново заоблачаване, на места с валежи.

Вижте и

Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува нова порция студен въздух. Дневните температури ще се понижат. Има вероятност, със застудяването, на места в северозападната половина от страната дъждът да се примесва със сняг.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре