Проблемът ни не е Китай, а самите ние“, „Китай вече не уважава САЩ и има основание за това“, известният журналист и колумнист Томас Фрийдман написа наскоро в статия за „Ню Йорк Таймс“, която предизвика голям дебат.

Нека да разгледаме първо написаното в статията. Авторът пише, че китайските лидери се фокусират върху реални показатели за успех и са загрижени за резултатите – особено в областта на заетостта, жилищата и качеството на въздуха. За разлика от тях, „управлението на американските политици се превърна в спортно състезание, забавление или просто безмозъчна племенна война. Теорията на Фрийдман резонира силно.

Нека да разгледаме сега коментарите под статията. Един потребител пише: „Когато половината американци смятат, че науката е теория на конспирацията, то напълно показва, че американските граждани вече не са най-добрите хора. САЩ не трябва да се притесняват за Китай, те трябва да се притесняват за себе си.”

„Защо една страна би уважавала хаотична Америка? Масови стрелби, атаки срещу Конгреса, опитващи се да спрат легални избори, напълно разбито правителство, почти излязло от строя, голяма политическа партия, която не вярва в науката или носенето на маски за ограничаване на пандемията … ”

„Ние не уважаваме други държави. Ние казваме на почти всички държави къде да купуват природен газ, кой трябва да бъде избран, кой трябва да бъде убит или бомбардиран, с кого да бъде приятел и т.н. Китай е изключение и няма да позволи да бъде тормозен от никой. Това време вече свърши, точно както краят на американската империя“, пише друг потребител.

http://bulgarian.cri.cn