Сега четете
1 април световен ден на хумора и шегата

1 април световен ден на хумора и шегата

1 април рожден ден на Музей Дом на хумора и сатирата Габрово
49 години уникална за света институция на смеха и хумора
Домът на хумора и сатирата е музей в Габрово с национално и световно значение.
Той е създаден на „лъжовния“ 1 април (Международния ден на шегата) през 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции в българската столица на хумора. Автор на девиза на Музея – „Светът е оцелял, защото се е смял“, е Радой Ралин. Сградата му се намира в централната част на града. Проектирана е от архитект Карл Кандулков върху основите на стара кожарска фабрика на Братя Калпазанови. Изложбените зали на Дома са с обща площ от 4000 m².
Емблемата му представлява земен глобус с котешки очи и уши, за да „вижда и чува“ световния хумор посредством сетивата на символа на габровския хумор – котката. Целта на Музея е да събира, експонира и популяризира хумора на народите в областта на визуалните изкуства, литературата и фолклора, веселите празници и маскарадни традиции по света.
Музеят е истински дворец със своите 9 изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири и издания, безплатен паркинг. Предлага на своите гости четири етажа с постоянни експозиции („Корените на габровския хумор“, „Раят“, „Грехът“, „Планета Габрово“, „Маската – лицето на празника“, „Карнавалите в света“), временни изложби, както и множество забавни атракции – криви огледала, медни чанове, огромна фигура на габровската котка с отрязана опашка и др.
Основните събития, организирани от Дома на хумора и сатирата са:
Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата (МБХСИ) – от 1973 г. в раздели карикатура, графика, живопис, скулптура, плакат и фотография;
Национална среща-наддумване „Благолаж“ – от 1985 г.
1 април – рожденият ден на ДХС;
весели четвъртъци.
Музеят притежава фонд от 37 500 художествени творби от над 9000 автори от 173 страни по света: от тях приблизително 22 000 карикатури, над 3000 сатирични графики, над 1000 живописни творби, около 1000 скулптури, около 9500 фотографии, над 200 плаката, над 300 карнавални маски и костюми. Друга част от музейната колекция на Дома е специализираната библиотека от 25 000 заглавия и 1000 тома периодични издания на 35 езика. Голямата част от тези произведения на изкуството са получени чрез дарителска дейност. С произведенията от фонда си Домът е организирал над 500 тематични, групови, индивидуални и пътуващи изложби в Европа, Африка, Северна Америка и Близкия изток.
Разположен в непосредствена близост до автогарата и жп гарата, Музеят посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха:
известния с хитрините си герой от българския фолклор Хитър Петър;
най-великия комик на всички времена Чарли Чаплин;
неразделните Дон Кихот и Санчо Панса;
огромен слънчев часовник-кабарче;
странната Вавилонска кула от метални отпадъци.
Може да бъде изображение с път

1 април свеовен ден на хумора и шегата
1 април рожден ден на Музей Дом на хумора и сатирата Габрово
49 години уникална…

Публикувахте от Радослав Първанов Фотография – Radoslav Parvanov Photography в Сряда, 31 март 2021 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре