Сега четете
Дуа Липа вместо Моцарт и Бетовен – Университетът в Оксфорд „деколонизира“ курсовете по музика

Дуа Липа вместо Моцарт и Бетовен – Университетът в Оксфорд „деколонизира“ курсовете по музика

Преподаването на музика в Университета в Оксфорд скоро може да е по-малко свързано с писането на ноти и дирижирането на оркестри и повече с това кои артисти са изразили недоволство от факта, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е използвал произведенията им без разрешение. Или поне така изглежда от реформата, която предлагат просефорите в един от най-престижните научни центрове в света, коментират в редакцията на британския вестник The Telegraph.

Един от най-престижните университети в Обединеното кралство планира да преработи музикалните си курсове за студенти, за да ги изчисти от елементите на „колониализма“ и „върховенството на бялата раса“, съобщава изданието, позовавайки се на вътрешни документи. Предполагаемите проблемни части на учебната програма включват изучаване на партитури, описани като „представителни за колониалната система“.

 

През историята са измислени много начини за записване на музика, но системата, разработена в Европа през XVII и XVIII, поставя основата за най-използваната форма днес. Съществуват и алтернативи, специфични за определени инструменти и жанрове.

Реформистите в Оксфорд вярват, че преподаването по старата система, вкоренена в колониалното минало, е „шамар в лицето“ за някои ученици, според вестника.

За проблемни се считат и умения като използване на музикални инструменти с клавиши или дирижиране на оркестри. Предложената промяна би извадила изучаването на тези умения извън учебния план, тъй като репертоарът, използван в процеса, „структурно центрира бялата европейска музика“, което представлява „за цветнокожите студенти огромно оскърбление“.

Настоящият класически репертоар е критикуван заради фокуса върху „бялата европейска музика от робския период“, така че вероятно произведенията на Моцарт и Бетовен ще имат ограничено място в преосмислената „деколонизирана“ учебна програма. Вместо това в нея може да бъдат включени нови теми, насочени към музикалното разнообразие. Или, както се предлага в друго предложение, студентите може да бъдат обучавани за събития, свързани с поп културата – като например мащабния онлайн концерт на британската изпълнителка от косовски произход Дуа Липа.

Вижте и

Предложената промяна има за цел да отговори на опасенията, които излязоха на преден план след протестите на Black Lives Matter миналата година. Оксфордският университет вече е предприел някои стъпки, за да се дистанцира от колониалното минало, като се съгласи да премахне статуя на Сесил Роудс от кампуса на колежа Ориел. Диамантеният магнат от викторианската епоха и министър-председателят на Капската колония беше наречен „баща на Апартейда“ в Южна Африка заради своите империалистически вярвания и политики. Очаква се съдбата на статуята да бъде решена тази пролет.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре