Сега четете
Личните лекари за имунизациите: Лоша логистика, огромен брой хора в риск, демотивация за ваксиниране

Личните лекари за имунизациите: Лоша логистика, огромен брой хора в риск, демотивация за ваксиниране

Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини (начин, вид и количества), а не в готовността на общопрактикуващите лекари (ОПЛ) да извършват тази ваксинация. Липсата на гъвкавост поставя огромен брой хора в риск и ги демотивира да се имунизират срещу COVID-19. Това са изводи от анкетата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) сред джипитата.

В допитването са участвали 607 общопрактикуващи лекари, 15% от джипитата в страната, от всички области.

От НСОПЛБ настояват приоритетно да им се доставят необходимите дози за ваксинирането на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец.

Проблеми и несъответствия

Внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от ОПЛ, въпреки заявената готовност от лекарите и желание от пациентите.

Лошата логистика при предоставянето на ваксините на ОПЛ, свързана със загуба на време, посещения на „празен ход“ без да са получени ваксини и недостатъчност в количествата, както и разнопосочните послания, които пораждат недоверие води до редица неблагоприятни ефекти: демотивация на ОПЛ да извършват дейността и на пациентите да се ваксинират при тях.

След спирането на векторната ваксина на АстраЗенека се наблюдава разколебаване в част от хората, които са заявили желания за ваксинация, както и промяна на избора.

Самопренасочването на част от пациентите поради дългото чакане и неяснота, както и чрез електронния портал за записване към пунктовете за ваксинация поставя огромен брой хора в риск, защото не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация.

Липсата на избор на ваксина, когато ваксинацията се извършва от ОПЛ с резултат води до неравнопоставеност на пациентите, както и на личните лекари. Джипитата имат готовност да извършват ваксинация и с иРНК ваксини при осигурена логистика, още повече, че предпочитанията на пациентите да им се осигурят такива.

Предложения и препоръки

1. Приоритетно да се доставят до ОПЛ необходимите дози за ваксиниране на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец.

2. До приключване на посоченото в т. 1 имунизацията в пунктовете за ваксинация да обхваща само хората, които подлежат на втора доза, когато първата е поставена в същите, както и неосигурените лица, които са трайно отдалечени от семейния си лекар, поради служебни задължения, или лекарят е в невъзможност по здравословни причини да извърши имунизацията, стига всички те да отговарят на критерия за повишен риск заради здравословното си състояние.

3. На електронната страница на РЗИ и МЗ да има информация за наличните и предоставени вид и брой ваксини на личните лекари и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно.

4. Да се осигури съдействие от Спешна помощ по повод нежелана реакция, в рамките а 48 часа след поставяне на ваксината, която би могла да се дължи на същата да осъществят консултация, независимо от това кой е извършил имунизацията.

Вижте и

5. При достатъчно количество ваксини процесът в т. 2 в частта за общопрактикуващите лекари ще изисква около 10 работни дни.

6. Едновременно зареждане (от всеки вид) на всички места, в които се осъществява масовата ваксинация (практики на ОПЛ, пунктове) в съотношение на наличните количества 3 към 1 за личните лекари и пунктовете, съответно като обяви валидност за зелените коридори и при двете структури.

7. При недостатъчност на дози ваксини в някоя от посочените структури дози да се изземват от структура, в която дозите не са употребени или няма да бъдат гарантирано употребени (заявили се пациент) в рамките на 2-3 дни.

8. Да се обяви публично, че иРНК ще се поставят и при общопрактикуващите лекари и пациентите да могат да заявят избора си.

9. При едно получаване да се предоставят на ОПЛ не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина, освен ако изрично не е заявил по-малко. При осигурен достатъчен брой дози в национален мащаб да се даде цялото количество към датата на получаване (изключения се правят само за иРНК, поради по-краткия срок на съхранение в обикновен хладилник, които да са съобразени с планирания за ваксиниране график).

10. Да се въведат възможности за бърза доставка – един лекар да получава количествата и за други колеги, с които работи в непосредствена близост, където е възможно; чрез органите на МВР (посочено от министъра на здравеопазването – ангажимент на МЗ) или със специална куриерска услуга – ангажимент на здравното министерство.

11. Да се говори публично за възможност за избор на ваксина единствено и само, ако има осигурена такава възможност във всяко място където се провежда масовата ваксинация.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре