Десетдневен пълен локдаун за цялата страна ще бъде въведен от понеделник. Това обявиха от Националния оперативен щаб след като започнаха ежеседмичния си брифинг с 15-минутно закъснение.

До края на деня се очаква мерките да бъдат разписани в заповед.

От понеделник в цялата страна ще бъдат затворени ресторанти, игрални зали и казина, както и всички търговски обекти над 300 квадратни метра, които не предлагат хранителни стоки.

Преустановяват се семинари, конкурси, обучения и други обществени мероприятия, затварят се още молове, фитнеси и басейни, кина, музеи и галерии, стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов.

Обучението става електронно, извънкласните занимания също се прекратяват. Преустановяват се и посещенията в университети, и в детски градини. Забранява се провеждането на масови обществени прояви на открито. Пазарите ще трябва да осигурят еднопосочно движение, хотелите ще доставят храна по стаите на своите клиенти.

Според Ангелов не е било грешка, че на първи март бяха отворени заведенията, за да бъдат затворени отново две седмици по-късно. По отношение на масовата ваксинация, Ангелов добави, че тя ще бъде възобновена у нас след становище на Европейската агенция по лекарствата.

Към момента заболеваемостта от коронавирус у нас отчита 483 заразени на 100 000 души. Мястото ни по разпространение на заразата е девето в ЕС, а по смъртност – трето.