Сега четете
С присъствието си тук помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, по морал и по демокрация

С присъствието си тук помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, по морал и по демокрация

С вашето присъствие тук вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация. Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне. Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред събралите се на връх Шипка да отбележат Националния празник на България – 3 март.
„Скъпи съотечественици, отново е трети март и ние пак сме тук хиляди пред храма на свободата. Искам да ви питам нещо – очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си? Благодаря ви, че сте тук! Защото Шипка е място свято, Шипка е костница на „шепата спартанци“ – нашите опълченци и воините на руския император Александър Втори – нашия освободител“, каза държавният глава.
Вазов е рекъл за опълченците: „България цяла сега нази гледа“. Истината е, че България винаги, във всяка епоха, гледа всеки един от нас, защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характера са подложени на изпитание всеки ден, посочи Румен Радев.
Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас, каза президентът. „Едно е ясно – историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои“, посочи той. Нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът, отбеляза Радев. Честит празник, да живее България, завърши словото си държавният глава.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Източник: връх Шипка
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре