Сега четете
Навършват се 149 години от рождението на полк. Борис Дрангов

Навършват се 149 години от рождението на полк. Борис Дрангов

На 3 март 1872 г. е роден Борис Стоянов Дрангов – български офицер, полковник. Родом е от Скопие. През 1891 г. той постъпва във Военното училище в София, но през 1894 г. е освободен от него. През следващата 1895 г. е разжалван и е изпратен в строева част като получава офицерско звание. По време на Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. напуска военната служба и възглавява чета в Македония. След въстанието продължава образованието си в Генералщабната академия в Русия.

През 1907 г. се завръща в България и продължава службата си в армията. Полковник Дрангов взема участие в Балканската война 1912-1913 г. и Междусъюзническата война 1913 г. След въвличането на България в Първата световна война 1914-1918 г. отново е на фронта. Загива при Завоя на река Черна (местност в Македония) като командир на Девети пехотен полк. Дрангов е талантлив военен публицист. Автор е на редица текстове: „Помни войната!” , ” Съвети за строеви офицери“ и др.

По инициатива на полк. Борис Дрангов в село Покровник (Дрангово) е построена Дрангова чешма. Паметникът е осветен на 16 април през 1916 г. и е посветен на загиналите войници от 5-ти пехотен Македонски полк на 11-та пехотна Македонска дивизия. 100 години по-късно през 2016 по инициатива на Красимир Узунов и Община Петрич бе извършено второ освещаване на паметника.

На 2 март 2018 г. по повод 146 години след рождението и 101 години след смъртта си полк. Борис Дрангов той най-накрая получи право да има свой паметник в двора на Военната академия „Г.С. Раковски“, някогашното военно училище – именно там, където най-много му приляга.

Вижте и

Ден преди годишнината от рождението му през 2018 г. Националният инициативен комитет, в присъствието на президента Румен Радев, председателя на парламента Цвета Караянчева, президента на Радио и Агенция „Фокус“ и автор на книгата „Азъ служих при Дранговъ“ Красимир Узунов, военния министър Красимир Каракачанов, началника на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев, генерали, офицери, граждани и кметове, довършиха започнатото през 1918 г.

Тогава в Скопие, ген. Стефан Тошев, славният командващ на 3-ата Отделна армия по време на боевете в Добруджа, оглавява комитет за издигане паметник на Драгнов. През 30 години на миналия век се създават 432 Дрангови комитета, които Деветосептмеврийският преврат предотвратява изграждането на паметник. През 1992 г. се създава трети комитет, който възстановява името на Дрангов, но не успява да построи паметник. Едва сега паметникът е налице. На 2 март 2018 г. Дрангов се завръща там, където преподава; там, където, най-много му приляга; там, където още отеква гласът му.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре