Главният архитект на Район „Триадица“ ще подаде оставка”. Това съобщи на брифинг кметът на столичния Район „Триадица“ Димитър Божилов.
От районната администрация ще съдействат максимално за изясняване на обстоятелствата около трагичния инцидент.

„Бяхме потресени от този инцидент. Нашата цел е да изясним всички факти и обстоятелства За да бъдем Нашата цел е да изясним всички факти и обстоятелства. За да бъдем максимално обективни, искаме да информираме обществеността за някои данни, които вчера бяха изнесени в медийното пространство.
Колегите от Столична община споменаха за писма към райноната администрация с искания за инфо незаконни обекти. Район „Триадица“ е отговорило на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките“, коментира Божилов.

По думите му, останалите шест не са с точни координати, а за още шест са съставени констативни актове. „Търговски обекти, предмет на обществена дискусия не фигурират в този списък.
“Поставих като приоритет премахването на незаконни търговски обекти. В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка – тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект на общината не е бил на работа.

Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричасността на този документ към този фатален инцидент, ще констатират разследващите органи. Сутринта разговарях с главния архитект на район „Триадица“, който заяви, че ще напусне. Архитект Шишков няма как да знае кой е положил подписа под тази бележка“, каза още той.
От брифинг на кмета на София Йорданка Фандъкова стана ясно, че има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски”, като за нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на болница „Свети Иван Рилски”.

“Конкретно за кабела, за който се смята че е причина за трагедията води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на ел енергия”, заяви столичният кмет.

Договорът с ЧЕЗ за присъединяване към мрежата пък бил сключен през 2011 г., а по думите на Фандъкова представлявал “една хвърчаща бележка”.