Сега четете
2 млрд. лв. за саниране, за да върнат кметовете ресто на властта според Мирчев

2 млрд. лв. за саниране, за да върнат кметовете ресто на властта според Мирчев

Националната програма за саниране е схема на правителството да осигури определен финансов ресурс на кметовете, а в замяна да получи организационен ресурс по време на избори.

Това коментира Ивайло Мирчев от Демократична България във видео от блок 16 в Благоевград – блокът с най-скъпото саниране в града от 277 лв./кв. м.  По програмата бяха похарчени 2 млрд. лева за санирането на 2 хиляди сгради. Всъщност, това, което беше направено със сградите беше просто поставяне на топлоизолация, защото реалното саниране включва разбиване на мазилка, проверка на панелните връзки и поправяне на заварките между тях и т.н., което в България не се случи, каза още Мирчев.

Тези 2 млрд. лв. се дават на кметовете, за да може когато дойдат избори същите тези кметове да върнат рестото на правителството и да направят съответната организация властта да получи гласове”, заяви Мирчев. Той припомни, че средствата дойдоха със заем от Българската банка за развитие, който всички данъкоплатци ще връщат. 

“По-лошото е, че във Фонда за възстановяване на ЕС по проект има над 2 млрд. лева, които ще бъдат отпуснати, които ще бъдат, забележете, отново за саниране. В момент, в който светът прави технологичен скок, развиват се съвсем различен тип технологии, ние отново ще санираме сгради, което принципно е разумно, когато през него не се взимат двойно повече пари и те не потъват в джобовете на фирми, свързани с властта”, каза още Мирчев.

През Фонда за възстановяване България ще получи над 12 млрд. лева за възстановяване на икономиката, пострадала заради пандемията. В предложения от правителството нов вариант на Плана за възстановяване са заложени 2.165 млрд. лева за енергийно обновяване, включително на държавни, общински и производствени сгради, т.е. над 17% от помощта са предвидени за стиропор. Освен това още 1.5 млрд. лева са заложени за строителство. Това означава, че общо 30% от безвъзмездната помощ ще отидат в стиропор и строежи.Ивайло Мирчев посочи, че е можело да бъдат обновени много повече сгради по Националната програма за саниране, чието продължаване властта сега се опитва да осигури чрез европейския фонд. 

Вижте и

“За тези 2 млрд. лева можеше да се направят 4 хиляди сгради. Ние подкрепяме санирането като процес, но не и като начин, по който е изпълнено”, каза Мирчев. Той посочи, че средните цени на кв. м често са завишени, а от програмата са се възползвали фирми, близки до властта, в основната си част свързани с ГЕРБ и ДПС.

“Имахме среща с малки предприемачи от този бизнес. Те ни казаха, че големият проблем е, че когато подобни поръчки ги печелят фирми, свързани с властта, тези, които са искали да играят коректно и честно на търговете, не получават този финансов ресурс, не могат да си купят нови машини, не могат технологично да обновят компаниите си. И когато те трябва да участват в частен търг за възлагане на частна поръчка, те не могат да бъдат конкурентноспособни на други, печелили вече големи поръчки. Това изкривява пазара”, добави Мирчев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре