Сега четете
Има тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус у нас

Има тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус у нас

В последните седмици има тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус у нас. Въпреки това успяваме да запазим устоичиви места в Европа по заболеваемост и смъртност при това с либерални мерки. Това съобщи здравният министът Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Нека българските граждани да бъдат спокойни, защото ние следим на 12 часа всяка тенденция и действаме моментално, ако има притеснителна промяна. Не очаквайте да дадем отговори на въпроси, на които още отговор не е дала науката. Базата е науката и истината, и нищо повече. Когато заболеваемостта достигне 200 на 100 000 ще се съберем и ще вземем мерки, които ще обявим пред обществото, коментира той.

Когато затягаме мерките се говори, че пречим на икономиката, когато разхлабваме мерките се говори, че не ни е грижа за здравето на хората. Това е изключително неприятно. Искам да кажа, че всички ние, които стоим срещу вас, плащаме висока лична цена. Но само с последователни действия може да ограничим този вирус. Считам, че до момента сме били прави, добави той.

Получихме писмо от ЕС, че България трябва да отмени заповедта си за износ на медикаменти и кислород. Но ние се водим първо от нуждите на нашите граждани, каза още Ангелов. Тогава, когато у нас няма недостиг на кислород и медикаменти, тогава заболеваемостта ще бъде отменена. Водим се от интересите на българския народ, подчерта министърът.

През последната седмица потвърдените случаи са 5708, 3659 са излекуваните. В лечебните заведения заетостта е 35 процента за неусложнени пациенти, за интензивни пациенти е 38 на сто. Има по-високата заетост на леглата в областите Блгагоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.

Той подчерта, че имунитет се постига 10 дни след поставянето на втората доза на ваксината. Към днешна дата направените ваксини са 66 163, от които на 18 612 души им е поставена втора доза.

Магистратите от ВСС поподат в третата фаза на ваксинация, съобщи Ангелов, запитан за ситуацията във ВСС и информация за огнище на заразени в институцията.

Вижте и

Антигенните тестове бяха онова решение, което може да ни помогне да задържим максималко дълго децата в училище. Ние трябва да направим всичко възможно, за да осигурим качествено образование на нашите деца. Лицето на една нация е нивото на образованието, смята Ангелов.

Този скрининг се прави, за да открием и изведем ученици и учители, ако са носители на заразата, за да не възникне огнище, обясни Ангел Кунчев. Не се правят антигенни, защото те няма да ни донесат съществена информация. Той обясни, че има дискомфорт при правенето на тестовете.

Заболеваемостта в страната е 143 на сто хиляди души. Към момента сред учителите 57 са положителните случаи, а сред непедагогическия персонал – 14, допълни Ангелов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре