Сега четете
Историкът проф. Пламен Павлов бе награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“- първа степен

Историкът проф. Пламен Павлов бе награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“- първа степен

Историкът, почетен гражданин на Велико Търново и преподавател от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Пламен Павлов бе награден с едно от най-високите държавни отличия – орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен. Орденът му бе връчен по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 от президента на Република България Румен Радев.
Високото държавно отличие е за значим принос на Пламен Павлов в развитието на културата, изкуството, науката и образованието, а предложението бе внесено от Министерски съвет.
По време на церемонията бяха наградени също изявените български хирурзи проф. д-р Никола Владов и проф. д-р Георги Тодоров – с ордени „Стара планина“ – първа степен. Орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, бе връчен на българистката от Молдова Атанасия Стоянова, а орден „За гражданска заслуга“ – първа степен, бе удостоен офталмологът доц. д-р Александър Оскар.
Слово от името на наградените произнесе проф. д-р Пламен Павлов, който благодари за високото признание и подчерта, че родолюбието е това, което свързва лекарите, историците, учителите, обществениците.
„Още по времето на Апостола на свободата Васил Левски, в комитетите са учителите и свещениците, но и лекарите, аптекарите, хората на модерните по онова време професии. Днес българските лекари, те са и академични хора, те лекуват и тялото, и душите, а ние се опитваме да им помагаме.
Ние сме наградени в годината на Георги Стойков Раковски – един от най-великите българи на всички времена. Той казва, че най-висшата световна добродетел е любовта към Отечеството. А това е и любовта към ближния, но на едно друго равнище, осъзнато в много по-висока степен. България ще пребъде“, каза в словото си проф. д-р Пламен Павлов.
Проф. Пламен Павлов е сред големите съвременни историци, медиевисти и общественици. Автор и съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници и енциклопедии, публицистика и поезия. Той развива активна общественополезна дейност, инициира и участва знакови научни, културни и обществени проблеми. Една от неговите каузи са българските общности в чужбина. Той е сред радетелите за признаването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България и е част от инициативния комитет, внесъл предложението в 44-о Народно събрание.
Сред гостите на церемонията бяха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб и началник на Военно-медицинска академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
Автор: Мирослав Дечев
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре