Сега четете
Разказ на последния алпинист, видял Атанас Скатов (ВИДЕО)

Разказ на последния алпинист, видял Атанас Скатов (ВИДЕО)

Какво се е случило в последните часове преди смъртта на починалия под К2 Атанас Скатов? Какво е било състоянието преди фаталното слизане?

Отговорите на тези въпроси даде най-добрият гръцки алпинист Антониос Сикарис в ексклузивно интервю за Огнян Георгиев и „България днес“ от болницата в Скарду в Пакистан, където се възстановява след измръзване.

https://www.vbox7.com/play:bcafee49dc


„Атанас беше много силен – тръгна от базовия лагер към втория директно
. Срещнахме се в Лагер 2 и отново ми каза, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Отвърнах му, че няма проблем, защото той е много силен и техничен”, сподели Сикарис.

„На 4 февруари тръгнахме от Лагер 2. Видях как Атанас и неговият шерп достигнаха до Лагер 3. На 4 февруари пристигнах в Лагер 3 на 7 440 метра. Там срещнах Атанас вечерта.

Големият проблем за всички нас беше, че нямаше палатки. Казаха ни, че са оставени три палатки и колове, за да ги намерим. Така и не намерихме палатките. Вечерта температурите бяха около -40 градуса – невероятен студ. Всички останахме навън и се чудехме как ще оживеем. Опитах се да вляза в една палатка, а хората ми казаха, че няма място. Атанас беше в друга”, добави Антониос.

„Говорих с Атанас сутринта. Тогава ми каза, че ще слизаме. Той тръгна с неговия шерп. Помня Атанас при спускането. Още в началото след лагера има наклон с доста градуси, без фиксирано въже

Гледах как слиза без пикели. Знаех, че е много техничен и се чувства добре, за да тръгне надолу без пикел. През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно.

Вижте и

Изведнъж, няма как да забравя този момент, не виждах Атанас. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: „Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас приключи. Загубихме го – падна”. Това е историята. Убеден съм”, разказа още той.

„Атанас е много силен, техничен и опитен. Най-важното – много добър характер. Проблемът бяха въжетата и зимата. Ти си навън на -40, представяш ли си колко слаб се чувстваш.

Заради гадния студ си гладен, изтощен си от височината, студа и всички положителни усилия. Много е лесно да направиш грешка. Животът е да си знаеш лимита”, заключи Антониос.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре