„Пътна полиция“ започва нова специализирана операция в цялата страна. Това съобщи инспектор Лъчезар Близнаков, представител на „Пътна полиция“ при ГДНП, предаде репортер на Любословие.БГ.

„Данните за месец януари – отчитаме спад при загиналите участници в движението с 30% спрямо януари 2020 г. Желанието ни е да задържим тази тенденция с намаляване на тежките ПТП и загиналите. Анализираме сме причините за настъпване на тези произшествията и сме очертали основните насоки, за които ще насочим контрола на специализираната операция, която започва от днес до неделя в цялата страна“, коментира Близнаков.

Той уточни, че в населените места са възникнали 62% от всички тежки пътнотранспортни произшествия. „Продължава да е висок дялът на тежките произшествия с участие на пешеходци – 43%“, посочи Лъчезар Близнаков.

По думите му отнемането на предимство е една от основните причини за настъпване на ПТП, в това число се включва отнемане на предимство на пешеходците, както и преминаване на червен сигнал от автомобилите. Близнаков поясни, че санкциите са много сериозни. „Ако два пъти в рамките на една година се допусне подобно нарушение – преминаване на червен светофар, глобата е 200 лв. и отнемане на право да се управлява в рамките на месец“, добави той.

„Продължава и контролът при нарушение на правилата за движение от страна на пешеходците. В рамките на миналата операция, която приключи преди два дни, са констатирани 714 случая на нарушения от пешеходците и 48 случая, в които водачи са им отнели предимството. Извън населените места екипите ще следят за неправилно изпреварване и неправилно движение на пътното платно. Оставаме непримирими срещу водачи с агресивно поведение, неадекватно шофиране. Призоваваме гражданите да подават сигнали на 112, да се преборим съвместно за изхвърляне на водачите с такова поведение. Много водачи са оборудвани с видеорегистратори, нека гражданите сигнализират и „Пътна полиция“, не само медиите“, каза още той.

Близнаков съобщи, че за 5 дни заловените водачи, които са употребили алкохол са 126, с наркотични вещества са 58.

„Продължаваме да констатираме и висок брой на водачи, които не използват обезопасителни колани и системи. Това е много важно, за да се намалят последствията от тежките произшествия. 1310 са глобените водачи за неизползване на колани. Смъртните случаи при пешеходците от началото на годината са 3“, добави той.

„Взето е отношение за ремонта на АМ „Тракия“ – ще има повече полицейски екипи по обходните маршрути, това е с цел безопасност“, поясни инспекторът.