Плувецът Цанко Цанков ще атакува поредния си рекорд през юли тази година. Това заяви пред вестник „Черноморски фар” бургазлията. Той ще се опита да преплува за най-бързо време Гибралтарския проток.

https://www.facebook.com/watch/?v=880940572656195

Цанков и екипът му ще бъдат от 1 до 10 юли в Испания, за да чакат подходящо време, в което да се извърши опитът за световното постижение. Гибралтарският проток е едно от най-трудните трасета в цял свят заради резките застудявания в него. Дължината му по права линия е 16 000 м. Засега Цанко е решил да преплува протока в едната посока, като допълнително с щаба му ще преценят дали той да не направи това и в двете посоки. Той ще стартира от Европа към Африка.

 

Към момента бургазлията тренира в София, където още през миналата година започна своята подготовка. На седмица той плува по около 30 км, тъй като се намира в по-лек период от своя тренировъчен процес и затова сега не прави много големи натоварвания.

 

Очаква се тази седмица той да се върне в родния Бургас, където да продължи подготовка си в басейна на „Парк Арена ОЗК”. На по-късен етап, след 15 май, Цанко ще започне да прави и открити тренировки в морето, които ще са изключително важни за него. Плувецът ще иска да направи и няколко плувания в Атлантически океан, за да се пригоди предварително към обстановката.

 

„Ще наблегна на оптимизиране на плувната техника. Освен това ще трябва да гоня висока скорост и издръжливост”, добави още той.

 

По време на тренировките за рекорда в Гибралтарския проток Цанко не спазва някакъв по-специален хранителен режим, разкри той.

 

Все още се решават административните процеси между Мароко, Испания, България и Великобритания, тъй като Гибралтар е британска отвъдморска територия. Гибралтарският проток е най-натовареното водно трасе в цял свят, но когато Цанко ще прави своя опит, движението на плавателните съдове ще бъде спряно за около три часа.

 

Засега най-доброто постижение за преплуване на протока в едната посока се държи от гръцки представител, който е сторил това за 2 часа и 16 минути.