Талантливо момче от Пирдоп отново е в челото на световната класация на авторитетното международно състезание World Mathematics Invitational 2020. Това е едно от най-силните азиатски състезания, което се организира от Тайван. В него участват повече от 2500 ученици от 12 държави, пише “24 часа”.

Диамантен медал по математика вече блести в колекцията от отличия на 10-годишния Йордан Стоянов. Такъв медал получават участниците, които се класират в първите три процента от ранглистата за съответната възрастова група.

Първоначално състезанието трябваше да се проведе в столицата на Малайзия Куала Лумпур. Ситуацията в света промени плановете и българските участници се състезаваха от Стара Загора.

“Беше много трудно, защото преди това имаше и на друго състезание и бях малко уморен. Радвам се, че успях да се справя”, казва малкият математик.

Зад успехите на Данчо седи много труд и постоянство, въпреки че решава задачите с лекота. Той успява да спечели освен диамантения медал и 33 златни, 7 сребърни и 4 бронзови медала, както и 7 шампионски купи, при това за малко повече от година – от октомври 2019 до края на 2020 г. Тях той прибавя към предишните 40 медала. Заради постиженията си Данчо влезе в третия випуск на “Отличниците на България”.

В края на ноември пък успява да спечели златен медал от квалификационния кръг на TIMO (Тайландска международна математическа олимпиада) – Heat Round 2020-2021. Там конкуренцията е голяма, защото за медали се борят 4300 ученици от петнадесет държави – Китай, Хонгконг, Тайланд, Малайзия, Индонезия, Узбекистан, Австралия, Япония и други.

Лятото за Данчо също минало със задачи, но той успява да завоюва златен медал от на HKIMO (Хонконгска международна математическа олимпиада) и трети резултат в глобалната ранглиста за възрастовата група. Това му носи и шампионска купа. Следва злато и нова купа от SASMO 2020 (Сингапурско-азиатска международна ученическа математическа олимпиада) и от Guangdong-Hong Kong – Macao Greater Bay Area Mathemathical Olympiad – Big Bay Bey 2020.

Йордан получава всеки месец стипендия от “Геотехмин” ООД по благотворителната програма “Българските добродетели”.

Стипендията се отпуска, за да може талантливият математик да участва в състезания в страната и чужбина.

През пандемичната 2020 г. Данчо се явява на над 40 състезания, а само от три си тръгва без медал. Последното е общинският кръг на олимпиадата по математика, ако продължи, ще отиде на областния, който пък е вход към елитните столични училища СМГ и НПМГ.

“Още не съм решил кое ще избера”, казва Данчо, но вече работи над задачите за следващия кръг, който ще е на 13 февруари. Въпреки че не спира да трупа медали, на Данчо му липсва да пътува в чужбина и в други градове в страната за състезания. Емоциите около пътуването ми помагат, когато се забавлявам, ми е по-лесно и решавам задачите по-добре, казва още Йордан.

При онлайн състезанията среща и трудности. За някои от тях са нужни две камери, които да следят децата да не преписват.

“Много е трудно да направиш всичко според изискванията. Не можеш да мърдаш, да се облегнеш, не можеш да отидеш и до тоалетната. Ако водата не е в обхвата на камерата – не мога да се протегна и да я взема, а това е гадно. Ако си изпусна химикалката и се наведа, те не могат да ме видят и могат да ме елиминират. Честно казано, понякога проявяват разбиране”, разказва Данчо за трудностите.

Златното момче в математиката много се радва, че отново ходи на училище. Според него децата трябва да редуват уроците – две седмици те да са на чиновете, а следващите две да учат от вкъщи.