Сега четете
Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях

Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях

„Загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи“, коментира в Любословие.БГ  удължаването на извънредните мерки до 31 януари Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Още един проблем стои – това е такса сгради и такса смет – това е нерешен проблем – общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали. Същото е и проблемът с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията“, посочи още Димитров.

„Чакаме и бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“ – да се връщат 20 на сто от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година. След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките „Запази ме“ и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти“, посочи зам.-председателят на БХРА.

Една трета от ресторантьорския бизнес фалира – това са 32 на сто – те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите. 30 на сто е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград. Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях – има отлив от тази професия вече, продължение на години сме създавали тези хора и сме напът да ги загубим, а имахме и проблеми и преди пандемията, а сега какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес“, коментира още Димитров.

Политиците разигават кризата в сектора като боксов мач, и добавят още рундове. Ние сме в професионалан мач за оцеляване и то свръхтежка катагерия, каза Аспарух Аспарухов. За съжаление в политика останаха систумните играчи, те се съоразяват само със сигнали само то по-висше стоящи. Гръбнака на икономиката са дребния  и среден бизнес. Трябва да им обърнем повече внимание. 

ПЪЛНОТО ВИДЕО: 

Вижте и

.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре