Сега четете
Годишнините, които ще отбележим тази година

Годишнините, които ще отбележим тази година

Това, което можехме, а и трябваше да направим, е да стиснем зъби и да посрещнем 2021 година с усмивка. И с надежда, че ще бъде по-ползотворна и силна година. Направихме го. Разполагаме с 365 дни, в които можем да постигнем всичко онова, което не успяхме, както и да научим още много нови неща. По този повод нека разгледаме с интерес какво ни предстои. Представяме ви част от годишнините, които ще посрещнем през новата 2021 година.

1135 години

Създадената от братята Кирил и Методий славянска писменост е едно от най-важните културни постижения през средновековието. Точната година, в която е завършена славянската азбука, все още е предмет на дискусия. Въпреки това годината на създаване на глаголическата писменост се смята, че е 855 г. Днес славянската азбука – кирилицата, е третата официална азбука в ЕС от 2007 г.
Близо 300 милиона души пишат на кирилица, това са славяни от Югоизточна Европа, украинци, руснаци, беларуси, както и жители на Монголия, Сърбия и Кригизстан. Интересен факт е, че кирилицата е официална писменост на чукчите от 1936 г. Кирилицата е национално богатство и трябва да се гордеем с нашата духовна и просветна култура.
И това е една от годишнините, които с основание празнуваме с голяма гордост.

150 години

През идващата 2021 г. се навършват 150 години на една от най-големите концертни зали в света, намираща се в Лондон. Историята сочи, че е построена от кралица Виктория през 1871 г. в памет на нейния съпруг – Алберт фон Сакс-Кобург-Гота. Залата и до днес носи неговото име. Капацитетът ѝ е внушаващ – 5 272 места. Всяка година там се поставят над 390 представления – от класическа, до поп и рок музика, балет, опера, спортни събития и церемонии за награждаване.

Интересен факт е, че „Роял Албърт Хол“ не е затваряла врати от Втората световна война до наши дни. През 2020 г. обаче се налага това се случи заради пандемията. Предвидено е специалният юбилеен концерт по повод една от годишнините с голямо значение, да стане реалност на 29 април 2021 г. Той ще носи името „Кръговратът на звука“, като музиката ще бъде написана от небезизвестния композитор – Дейвид Арнолд. Програмата ще включва участието на редица знаменитости като Пати Смит, Йонас Кауфман, Ерик Клептън и други.

65 години

През 1956 г. е проведен първият песенен конкурс „Евровизия“ в Лугано, Швейцария, което го прави най-дълго съществуваща телевизионна програма в света. Тогава са участвали едва 7 държави – Германия, Франция, Белгия, Швейцария, Италия, Нидерландия и Люксембург. През 2021 г. „Евровизия“ ще се проведе в нидерландския град Ротердам и участие ще вземат 41 държави. Организаторите са разработили четири възможни сценария, като най-очакваният е този с публика и 3 конкурсни вечери.

Всичко обаче се очаква да бъде решено в първите месеци на новата година.
България също ще има свой представител в лицето на Виктория Георгиева. До този момент, Ирландия има седем спечелени първи места, което ги прави държавата с най-голям брой победители. Това обаче не ни пречи да бъдем оптимисти и да се надяваме, че и България може да се нареди сред имената на победителите. Но, в интерес на истината, това е една от годишнините, които българите ще посрещнат със смесени чувства. И с усещането, че сме били недооценени.

65 години
На 17 май 1956 г. България се присъединява към Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО. Наред с това страната ни е избирана три пъти за член в Изпълнителния съвет, с четиригодишен мандат в периода 1994-1997 г., с двугодишен 2007-2009 г. и 2017-2021 г. Ясно доказателство за приноса на страната ни към целите на организацията. Именно това е и ключът към осъществяването на плана за устойчиво развитие 2030 г. В списъка на световното наследство са 9 български природни и културни паметници, сред които: Мадарският конник, Рилският манастир, Тракийската гробница и други.

60 години

Името на първия човек, полетял в космоса – Юрий Гагарин, е обиколило целия свят и ще се помни вечно. На 12 април 1961 г. корабът „Восток 1“ излита от космодрума Байконур и прави обиколка около Земята с продължителност 108 минути. С този успешен полет Гагарин влиза в историята на човечеството, а датата 12 април се отбелязва като Международния ден на авиацията и космонавтиката. Фразата, която космонавтът изрича преди излитането е „Поехали!“.

Друг интересен факт, е че легендарният Гагарин пише писмо преди полета, адресирано до семейството му, в което той се сбогува с тях.
За щастие обаче всичко завършва благополучно и писмото не е отваряно. През 1968 г., едва седем години по-късно, той почива. Тогава съпругата му, събира смелост и го прочита.

50 години

Един от най-популярните центрове за забавление в света – Disney World, ще навърши цели петдесет години на 1 октомври 2021 г.
По традиция Disney винаги празнува годишнините със специални събития на най-различни тематики.
По всичко личи, че подготовката вече тече, тъй като са стартирали промени върху самия вход на центъра, омагьосаното кралство и замъка на Пепеляшка. По думите на Джош Д‘амаро (председател на Disney Parks) се очаква нещо изключително забележително, но подробностите запазва за себе си и оставя феновете да тръпнат в очакване.
Още по-любопитното е, че се очаква ръководството на Disney да внедри нови технологични актуализации за по-вълнуващи преживявания. Едно е сигурно – изненади определено ще има, затова нека държим очите си на четири и да следим с охота, какво ще предстои за голямото събитие на увеселителния гигант.

50 години

Имейлът навършва половин век през 2021 година. Човекът, заради когото днес ползваме електронна поща е Реймънд Томлинсън. През 1971 г. той разработва софтуер, чрез който да се изпращат текстови съобщения в мрежата ARPANET. Идеята идва от класическата поща, но с една цел – улеснение и спестяване на време. Истината е, че и преди неговото изобретение е съществувала електронна поща, но в по-ограничен вид, без възможността да се изпраща съобщение до конкретен човек.
Освен това Реймънд е въвел използването на „кльомбата“ в имейл адресите. Той черпи вдъхновение от счетоводните документи, където се използва съкращението на предлога “at” от английски. Посредством това му постижение „кльомбата“ обозначава кой е получателят и кой е изпращачът на съобщенията.

Вижте и

Така че нека приветстваме с усмивка 50-годишния юбилей на електронната поща, без която не можем.

40 години

Известната хеви метъл банда – Manowar, ще отпразнува 40 години на сцената с внушително ту

рне през април 2021 г. Макар че на 30-та си годишнина обявиха турнето за прощално, за щастие на феновете, от групата са замислили да осъществят още един концертен тур по случай юбилея си. За съжаление към момента в списъка на бандата не фигурира България, но феновете все още таят надежда това да се промени. Турнето е планирано да бъде по-голямо от всякога, като от групата издават, че ще има участие на оркестър и хор, а стилът ще е подчинен на викингите. Очаква се вълнуващ спектакъл, специално за най-запалените метъл фенове! Но, за съжаление, това май ще е една от годишнините, които ще ни подминат.

30 години

Конституцията на България става на 30. Върховният и основен закон на страната ни е факт от 12 юли 1991 г., когато е приет от VII Велико народно събрание с подписите на 309 депутати. Велико народно събрание е свикано след свалянето на Тодор Живков от власт през 1989 г. В конституцията са извършвани 6 изменения – през 2003, 2005, 2006, 2007 и 2015 г., като една от тях (2006 г.) е частично извършена без правомощията на Обикновено народно събрание.

Факт, е че 12 юли е паметен ден за българския народ, но запитвали ли сте се защо не се отбелязва като национален празник, както например е 4 юли в САЩ? Може би малко тема на размисъл не би ни навредила.

Original article: burgasnews.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре