Сега четете
Президентът подкрепи българите в чужбина за гласуване по пощата

Президентът подкрепи българите в чужбина за гласуване по пощата

Радев е за създаването на избирателен район „Чужбина“ и за електронно гласуване, но за следващи избори

Гласуване по пощата би било добра алтернатива в сегашната ситуация – това мнение изразиха представители на български организации зад граница по време на видеоконферентна среща с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, продължила повече от два часа.

Българите зад граница поставиха въпроси и като електронното гласуване, формиране на избирателен райони в чужбина.

Президентът Румен Радев отбеляза, че изборите в условия на пандемия, особен в страните с локдаун и тежки прогнози, ще срещат сериозни затруднения в организацията и провеждането, заради ограничителните мерки за движение, за струпване на хора, за пребиваване в малки помещения. Затова нека не изключваме никоя от тези възможности, които предлагате, някои от тях трябва да се случат, но няма да се случат за тези избори, посочи държавният глава и назова конкретно въвеждането на избирателен район „Чужбина“ и електронното гласуване.

В момента в България няма техническо решение и готовност да имаме електронно дистанционно гласуване, но затова ще трябва да се работи, коментира той. Мнозинството от вас споменават в предложението си за гласуване по пощата, знам, че има вариации, направи ми впечатление, че се отнасяте с недоверие към изпращането на вашия глас по пощата в България, но има начин да се защити и тайната на вота, и да се гарантира гласът на всеки един от вас, смята Радев.

Той даде пример, че в Румъния това се решава с двоен плик за тайната на вота и разширена обективна комисия.

Призовавам този специално механизъм засега да се оформи като общо мнение, защото към момента това е единственият начин, който може да бъде изпълнен евентуално при наличие на политическа воля и добра организация, от българската държава, така че да имате изпълнено конституционно право на глас, независимо къде живеете и колко рестриктивни са ограниченията, смята Радев.

Той каза, че по време на консултациите въпросът ще бъде поставени на парламентарно представените партии.

Ако стигнем до консенсус за такава политическа воля, можем да реализираме и избори по този начин, отбеляза президентът и увери българите, че контактите с тях ще продължават.

Трудно е да се прецени как ще се развие пандемията, тревожни са и новините около разпространението на новия щам на вируса, коментира по време на срещата Атанас Пеканов, който живее в Австрия. Той обясни, че в Австрия отдавна има система за гласуване по пощата, като всеки гражданин получава бланка за активна регистрация. Това е нещо, към което трябва да се стремим, смята той, като подчерта, че има нужда от методи за осигуряване на доверие в изборния процес.
Мариана де Мео, която също живее в Австрия, смята, че гласуването по пощата е най-добрият вариант. Тя предложи също да се отварят повече секции или да се организира автоматично отваряне на секциите от предишните избори.

Мария Спирова описа ситуацията във Великобритания и посочи, че прогнозите не са добри за следващите няколко седмици до месеци там. Тя обърна внимание, че, след като Великобритания излезе от ЕС, там могат да бъдат отворени само 35 избори, което е по думите й е недостатъчно. Спирова посочи, че на всяка цена трябва да се избегнат струпвания. Невъзможно е да се очаква да глаусват в 35 секции, при отсъствие на всякакав начин да гласуванме дистанционно, коментира тя. Според нея пощенското гласуване не може да се отлага повече. Спирова постави въпроса и за многомандатен избирател район в чужбина, за да може българите зад граница да имат представител в Народното събрание.

Журналистът Йосиф Давидов посочи, че в направена анкета сред българите в Испания да има ли референдум за промяна на избирателната система и въвеждане на електронно гласуване, над 90 процента са отговорили положително. Според него електронното гласуване ще увеличи активността на българите в Испания два пъти. Според Диана Иванова, директор на училище в Мадрид, най-оптималният вариант е да се изпращат гласовете по пощата, но трябва да бъде измислена добре системата, за да бъдат сигурни българските избиратели, че гласът им отива на място.

Вижте и

Лидия Тенев, която живее в Канада, смята, че въвеждането на вариант за гласуване по пощата няма да навреди, а само може да помогне. Тя даде няколко препоръки за провеждане на изборите, сред които анализ как да бъде направен процеса по лесен за българите в чужбина, онлайн портал, на който избирателите да проверяват имената си, актуализиране на изборните списъци и независим одит.

Красимир Гаджоков, който също живее в Канада, смята, че е нужно дистанционно гласуване, като най-удачното според него е да се наблегне на пощенско гласуване. Шансовете да има свободно движение в Канада дори и през май, са много малки най-много, каза той. Според него дистанционното гласуване е нужно не само заради пандемията. Не трябва да се спираме при притесненията на гражданите за гласуване по пощата, такъв опит има в много страни, трябав да се направи кампания и да се обясни на хората, посочи Гаджоков, като даде пример с Румъния. Като важен въпрос той посочи удължаването на документите на българите.

Андрей Ненов, който живее в САЩ, също постави въпроса с документите за самоличност и обясни затрудненията на българите при подновяването им заради пътуването и необходимостта от отсъствието от работа. Според него също трябва да има изборни райони в чужбина, и то два или три. Той предлага също да се позволи онлайн наблюдение на изборния процес. Според него машинното гласуване и гласуването по пощата са крайно несигурни и той предлага външни секции и предварителна регистрация.

Калин Крумов, който също живее в САЩ, изрази мнение, че гласуването по пощата би улеснило гласоподавателите.

Сабри Мутлу, председател на Конфедерацията на балканските и румелийските турци каза, че е добре да се разрешат и двете форми на дистанционно гласуване – електронно и по пощата. Според него, предвид ситуацията с коронавируса, е най-изгодно да се проведат избори през април или май. Той поиска и повече секции на територията на Република Турция, защото на последните парламентарни избори имало само 35, които били крайно недостатъчни.

Стефан Манов, който живее във Франция, отбеляза, че изборите могат да бъдат проведени в ситуацията на коронавирус и припомни, че през 2020 г. са проведени над 100 избора в света. Струва ми се, че имаме време да бъде направен пилотен проект за гласуване по пощата в страните, където ще бъде невъзможно да се открият физически секции, смята той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре