Сега четете
Важно е да имаме равнопоставена и ефективна предизборна кампания

Важно е да имаме равнопоставена и ефективна предизборна кампания

София. Важно е да имаме равнопоставена и ефективна предизборна кампания, за да може българите да има реално отразено политическо представителство в следващия парламент. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия Обединение „Демократична България“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на luboslovie.bg .

„Неслучайно в хода на тези консултации повдигнахме редица въпроси към съответните отговорни институции в този изборен процес, на които все още чакаме отговор и по отношение на здравния протокол, и по отношение на гласуването на хората, които да карантинирани и в изолация, и по отношение на право и възможност на българите зад граница да гласуват, защото в много от държавите има още по-сложна епидемична обстановка, и по отношение контрола върху изборния процес чрез видеозаснемане и то свободно в реално време, и за условията за набиране на допълнителни и резервни, които ще трябват повече в тези избори, членове на СИК, на мобилни, ако има такива, подвижни избирателни кутии“, допълни той.

Президентът припомни, че по време на консултациите бяха обсъждани и въпроси по процеса на доставка на машините за гласуване и методиката на тяхното одитиране и сертифициране.
„Поставили сме и редица въпроси по отношение на самата организация на изборния процес, на които все още чакаме отговор“, посочи Румен Радев.

Лидерът на „Да, България“ и съпредседател на обединението „Демократична България“ Христо Иванов посочи, че според тях гласуването по пощата е била най-адекватната мярка за дистанционно гласуване. Той изрази притеснение, че въвеждането на машинното гласуване би могло да доведе до недоверие в изборите.
„Много е тънка границата и е много лесно това нещо да се случи. Тук отговорността е на ЦИК и управляващите за това да бъдат взети всички мерки и да има прозрачност на целия процес и от гледна точка на обществената поръчка. Миналата седмица предложихме да се откажат от използването на търговската тайна като предлог на фактически засекретяване на всички параметри от договарянето на доставката на тези машини, така и по отношение на самите машини.

 

Вижте и

По думите на Христо Иванов в зависимост от това дали ще успеем да проведем добре организирани избори, зависи дали обновлението ще може да се случи. Той изказа удовлетворението на партията от задълбочените консултации при президента.

„Демократична България“ се отнася изключително сериозно традиционно към всички технологични детайли за провеждане на изборния процес. Имаме поредица от инициативи, не просто сега, а назад във времето, за модернизиране на изборния процес, за повишаване на възможността на гражданите в България и нашите съграждани в чужбина да участват в този процес и за гарантиране на честността на резултатите“, допълни той.
Христо Иванов изрази надежда да се увеличи значително безплатното време за участниците в изборите по обществените медии БНР и БНТ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре