Сега четете
Ивановден е. Честито на всички именици

Ивановден е. Честито на всички именици

Днес православната църква отдава почит на Св. Йоан – Кръстителят на Божия син. Църквата го почита още и като Предтеча-пророк, който подготвя хората за идването на Спасителя.

 

Празникът Ивановден е съпътстван с богата ритуалност в цялата страна, свързана предимно с младоженците. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да „къпят“, пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо, пише БГНЕС.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т. нар. „мръсни дни“ е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

На този ден у нас празнуват точно 351 856 именици, според националната статистика, а Иван и Иванка са вторите по популярност имена в България след Георги и Мария. Жените, носещи името Иванка у нас са 53 576, а мъжете с име Иван – 144 024.

Личен празник имат още и хората с имена Ваня, Ива, Йонко, Йоана, Калоян, Жан, Жана, Яне и техните производни.

Вижте и

Честито на всички именици!

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре