Сега четете
Общественият съвет към ЦИК препоръчва карантинираните да гласуват с подвижни избирателни кутии

Общественият съвет към ЦИК препоръчва карантинираните да гласуват с подвижни избирателни кутии

Продължават консултациите при президента Румен Радев за провеждане парламентарните избори в условията на пандемия. В четвъртък държавният глава разговаря с представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, а следващата среща е с представители на Националното сдружение на общините в България.

 

На срещата с представителите на обществения съвет към ЦИК Радев заяви, че целта на консултациите е да се намери рационалното решение за провеждане на предизборната кампания и на изборния процес – мерки, които да осигурят висока избирателна активност и да гарантират легитимно избран парламент с високо доверие.

 

От съвета представиха конкретни предложения за предстоящия вот. Експертите са на мнение, че изборите могат да се проведат в условия на пандемия. Предлагат да не се предприемат законови промени, а с решения на ЦИК да се уреди гласуването на хора под карантина. Според тях не трябва да се гласува по пощата, каквито предложения има. Предлагат също да има възможност броенето на бюлетините да се наблюдава онлайн и по този начин да се гарантира прозрачност на процеса.

 

„Общественият съвет смята, че е възможно провеждането на избори по време на пандемия. Разбира се, с всичките условности на необходимостта да се вземат сериозни мерки за опазване живота и здравето на хората в секционните избирателните комисии, които непосредствено извършват изборите, и всички други участници в изборния процес. Ако ЦИК вземе решение, че поставените под карантина могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, според мен това би било начин да бъде осигурена тази възможност на българските избиратели, които са под карантина“, каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

 

От съвета предлагат, ако се стигне до промени в Изборния кодекс, след приключване на изборния ден, да се направи заснемане на преброяването на бюлетините, което има възможност да се излъчва в реално време и онлайн. Така ще се избегне струпването на хора, които имат право да наблюдават процеса, в изборното помещение.

Вижте и

 

По повод на машинното гласуване стана ясно, че устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов спирт. От Обществения съвет призовават избирателите да не се притесняват, че машината носи по-висок риск от заразяване с коронавирус, отколкото гласуването с хартиена бюлетина.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре