Сега четете
DJ от Варна е загиналият турист до връх Ботев

DJ от Варна е загиналият турист до връх Ботев

Загиналият при един от планинските инциденти в района на връх „Ботев“ е известен DJ от Варна. Това е 28-годишният Тодор Желязков – DJ Emotion, който бил и голям любител на екстремните спортове и планината.

Това разказва след спасяването му неговият оцелял приятел и придружител в рискованото пътуване Жоро. Фаталният инцидент е станал около обед в района на връх „Жълтец“ (Саръ кая), на около 4 километра западно от връх „Ботев“. Оттам двамата тръгнали  в посока хижа „Добрила“, като планът им бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината.

Загиналият Тодор и негови приятели посрещнали Нова година в хижа „Тъжа“, а на 1 януари двамата любители на планинските екстремни приключения изкачили връх „Ботев“. На следващия ден предприели преход в посока хижа „Добрила“, пише moreto.net. На връх „Ботев“ часове наред мъж и жена, с които се запознават на място ги убеждавали да не предприемат рискования преход, но безрезултатно.

„Бордист. Изпадал в различни сложни ситуации, но оцелявал. Живот, изживян на пълни обороти, с максимални скорости, пише за загиналия във фейсбук Снежана Миронова, която е една от последните, които виждат Тодор жив.

С часове говорихме на върха. С часове заедно с Пламен Николов, ги разубеждавахме да не предприемат този безумен преход, който щяха да правят за първи път. Да не подценяват обстановката и факта, че не познават планината, че са с неподходящи за зимата обувки и без котки…“, разказва   още Снежана.

Част от участъкът между връх „Ботев“ и хижа „Добрила“, известен още като алпийското било на Стара планина, е изключително сложен и преминаването му в зимни условия изисква специални алпийски умения и екипировка, потвърждават опитни планинари.

Двамата екстремни туристи обаче нямали нито екипировка, нито нужните умения и опит, за да преминат по алпийския траверс на Балкана. Той бил заледен и изкачването без специализирана екипировка – котки и пикел, е криело сериозен риск за живота и здравето им. Още на първия стръмен склон, при спускане от връх „Жълтец“ се случило най-лошото –  Тодор се подхлъзнал и се свлича около 300 метра надолу по заледения и скалист склон.

По-късно пристигналите на място планински спасители установяват смъртта му, а за днес бе планирано тялото да бъде изнесено. Операцията обаче бе отложена, заради мъгла и ураганен вятър в района. Планински спасител, коментирал ситуацията казва, че ако двамата бяха преодолели спускането от връх „Жълтец“ и продължили в посока алпийското било, вероятно жертвите щяха да бъдат две.

Вижте и

По негови думи, теренът там е изключително опасен и зимно преминаване в настоящите условия със сняг и лед е възможно да бъде извършено само от алпинисти с необходимото оборудване, екипировка и подсигуряване. При 5 инцидента след нова година пострадалите в района на Северен Джендем туристи са 7. За съжаление, с един загинал сред тях – Тодор Желязков.

От ПСС казват още, че причина за всички инциденти в първите дни на 2021 година, е подценяване на условията в зимната планина при снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без нужната туристическа екипировка или са използвали неподходяща за условията в момента.

За Тодор Желязков казват, че е неразделна част от варненската клубна сцена. Под псевдонима DJ Emotion той присъства ежедневно в музикалния живот на морския град, а и не само там. През годините е пряк свидетел и участник в повечето музикални революции в града, съосновател е на група Deep Zone, а през 2001 г. е част от най-голямото хип-хоп турне в историята на българската музика „Мой“ на Мишо Шамара.

Но основната причина да бъде уважаван от колегите си и обичан от меломаните е това, че държи на собствения си стил и е един от най-добронамерените хора, които може да срещнете. Казва, че е щастлив човек и нещата, които го правят такъв са тези, които никой не забелязва – изгревът, чайките, сноуборд и планината, приятелите, които среща там, дъщеря му и музиката.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре