Живеем във времена, в които социалните медии превръщат най-обикновените хора в необикновени специалисти“, каза пред БНР психологът Росен Йорданов в коментар на обществените нагласи “за” и “против” ваксинирането срещу Covid-19.

Той изрази очакване и в тази ситуация да се случи традиционното за българите:

Ще се снишат, ще поизчакат и след това лека-полека ще тръгнат към местата за ваксиниране“.

Йорданов беше категоричен, че ще се ваксинира, защото е убеден в ползата от ваксините.

В предаването “Нещо повече” психологът коментира, че ако хората наистина са толкова загрижени за здравето си, щяха ли толкова много да употребяват алкохол:

“Попадна ми една статистика, че Европа е абсолютен шампион по отношение на консумацията на алкохол по време на пандемията. Ако в световен мащаб средно годишно на човек се падат по около 6 литра алкохол, сега в Европа са близо 10 литра”.

По думите му страхът от вируса се е прехвърли в страх от ваксините. Той даде обяснение за този феномен:

Всички живеем в заблуда, че сме рационални същества и сме господари на поведението си. истината е точно обратната. Учени твърдят, че едва 6-7% от активната ни съзнателна дейност е дълбоко осмислена и познавателна. В повечето случаи имаме вярата в нещо и едва след това търсим аргументите, за да подкрепим тезите си. Иначе казано – ние сме дълбоко нерационални по отношение на себе си, което се доказа и в този случай с пандемията”.

Росен Йорданов препоръча правителството да не губи търпение и да не влиза в обяснения на спекулациите, свързани с ваксините срещу коронавируса.

Интервюто на Диана Янкулова с Росен Йорданов в предаването “Нещо повече” можете да чуете от звуковия файл.