Сега четете
Британски съд отказа да екстрадира в САЩ основателя на сайта „Уикилийкс“

Британски съд отказа да екстрадира в САЩ основателя на сайта „Уикилийкс“

Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж в САЩ, където да бъде съден за шпионаж след публикуването на стотици хиляди поверителни документи, предаде Франс прес.

Решението на наказателния съд „Олд Бейли“ в Лондон може да бъде обжалвано.
Преди заседанието десетина демонстранти се събраха пред съда с табели с надписи като „Не екстрадирайте Асандж, журналистиката не е престъпление“ и „Освободете истината, освободете Асандж“.

Силите на реда им наредиха да се разпръснат в съответствие с коронавирусните ограничения.
49-годишният австралиец може да получи в САЩ присъда от 175 години затвор за публикуването от 2010 г. насам на над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан.
Сред публикуваните документи има видеозапис как американски военен хеликоптер убива цивилни в Ирак през юли 2007 г., сред които двама журналисти на агенция Ройтерс.

Джулиан Асандж беше арестуван през април 2019 г., след като седем години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, където беше потърсил убежище след нарушаване на правилата на пускането му под гаранция. Той се страхуваше да не бъде екстрадиран в САЩ или Швеция, където беше издирван по обвинение в изнасилване, което впоследствие беше оттеглено.

Вижте и

Източник: Лондон
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре