Почина френският моден гуру Пиер Карден

На 98 години почина френският моден дизайнер Пиер Карден. Това съобщи АФП, като се позова на семейството му.

Карден е починал днес сутринта в американска болница в предградие на Париж.

Прочутият гуру с италианско потекло неведнъж е споделял, че модата е неговият наркотик. Последната му поява беше на модно ревю през 2017 година.

Той е роден като Пиетро Кардини през 1922 г. в семейството на селяни от Венеция – в италианската комуна Сан Биаджо ди Калалта.

Семейството емигрира във Франция след Първата световна война. По време на Окупацията на Франция Карден е чирак при шивач във Виши, където се научава да шие, после е счетоводител в Червения кръст.

През 1946 г. става първи шивач при Кристиан Диор, след като е започнал работа в неговото ателие.

Няколко години по-късно създава собствена модна къща, а по-късно и бутик за мебели в Париж.

Патентовал е над 500 изобретения, между които цветните чорапи, високите ботуши и цветните вратовръзки.

„Бийтълс” се появява за пръв път с негови якета без яки.

Освен това дизайнерът създава костюми и вечерни рокли за балерината Мая Плисецкая, която нарича своя муза.

Френският моден дизайнер е приветстван заради своите визионерски творения, но и заради превръщането на стилните облекла в привилегия на масите, в „прет-а-порте“.

Последният легендарен законодател от света на модата беше име и марка в едно, а „Фигаро“ припомня и последното му интервю отпреди година.

„Аз съм единственото свободно име в модата. От 50-те години насам аз си останах Пиер Карден от А до Я. Всички други са мъртви или отдавна преминаха в чужди ръце“, казва той за събратята си във висшата мода и за световните марки в „от кутюр“, които само носят имената на създателите си, но отдавна са продадени.

Стана така, че ученикът се извиси до славата на учителя – днес да кажеш, че дрехата е Диор, е равносилно на Карден, и двете марки са белег на висш пилотаж и класа в модата.

Но Карден сам казва, че за разлика от Диор, той никога не черпи вдъхновението си от миналото, а винаги гледа към бъдещето.

„Кристиан Диор искаше да направи рокли, които майка му би искала да носи. Аз исках да изследвам нови пътища, тези на космоса, науката, безкрайността. „

Авторите на интервюто разказват как в кабинета му са подредени уникални фотоси на Карден, на които той позира с Кокто, Рита Хеуърт, папа Йоан-Павел II и Фидел Кастро. Там, в същия кабинет, са наредени и наградите – от Камарата на френската висша мода, Орденът на Почетния легион, отличието на ЮНЕСКО за почетен посланик, Ордена за заслуги на Италианската република и много други.

Карден е обиколил земното кълбо повече от 35 пъти, а последното си ревю прави през 2017 г.  За жените казва: „Елегантна е само онази жена, която умее да носи бижута.”

Вижте и

Футурист в модата и стила, който налага – вдъхновява го Космосът и научната фантастика. Своя пробив и бум прави с роклите, тип „балон“, които имат грандиозен успех. Налага конфекцията – „прет-а-порте“ с идеята, че прави мода за всички и тя трябва да е достъпна. След първия дамски бутик през 1954 г., следва и първият мъжки бутик, през 1957 г.

Дизайнерът обаче не се ограничава само до дрехата, а прави свои модели часовници, които са много популярни, както и парфюми.

Първия си парфюм създава през 1981г. – „Шок”, предназначен за дамите. Година по-късно следва „Енигма” – аромат за мъже. Същата година е и приет за член на Академията на изящните изкуства.

Обича да експериментира. Никога не спира. През 1981 година отваря веригите ресторанти и хотели Maxim’s restaurants и Maxim’s hotels, както и хранителни продукти под същото име.

20 години по-късно Карден купува руините на замъка Лакост, обитаван от Маркиз дьо Сад, обновява го и организира музикални фестивали там.

“Бях първият човек, който демократизира модата, който постави инициалите си върху дрехите.”, казва за себе си Пиер Карден.

За него друг голям от летописците на „от кутюр“, Жан-Пол Готие, негов ученик, признава:

„Пиер Карден ме научи на свобода“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре