Досега са имунизирани около 1 милион души извън клиничните изследвания. Наблюдават се доста рядко алергични или тежкоалергични реакции при определен брой ваксинирани, но общата практика показва, че ваксинирането може да доведе и до такива реакции. Затова е важно за ваксинираните да останат под наблюдение минимум 30 минути след поставяне на ваксината,  преди да се приберат вкъщи.

Това заяви проф. Угур Шахин, изпълнителен директор на германската компания “Бионтех”, по бТВ.

“Важно е, че вече знаем – ваксините могат да намалят симптоматиката при инфекции, вярвам, че това знание е абсолютно важно и означава, че не само нашата ваксина функционира, а с голяма вероятност и други ваксини ще могат да функционират по същия начин. Очакваме, че през първата половина на 2021 г. и други ваксини ще бъдат допуснати за масова ваксинация и заедно ще можем да доставим достатъчно дози за една спокойна, поетапна ваксинация на населението от минимум 60%. В идеалният случай 70 или 80%. Светът ще се върне към нормалния живот най-рано в края на 2021 г.“, каза проф. Шахин.

Компанията им “Бионтех” е сред водещите в Европа за разработване на лекарства срещу онкологични заболявания. Акциите им скочиха до небесата, след като направиха световния пробив – ваксина срещу COVID-19. Разработената съвместно с американската компания “Пфайзер” ваксина, вече се прилага в различни държави по света, включително и България.