Сега четете
Руски журналист с разказ от първо лице за ваксинирането със Спутник V

Руски журналист с разказ от първо лице за ваксинирането със Спутник V

В началото на декември кореспондентът на ДВ в Москва Сергей Сатановский съобщи, че е кандидатствал за участие в тестовата фаза на руската ваксина срещу коронавирус Спутник V. В своя статия в „Дойче веле“ той разказа как е получил първата доза от ваксината. Сега Сатановский разказва своите преживявания, свързани с втората получена доза.

21 дни след първата имунизация дойде времето и за втората доза от „Спутник V“. Малко преди това Русия, подобно на много европейски държави, обяви началото на масово ваксиниране. От 21 декември насам работещите в медии също могат да се имунизират. Много мои колеги получиха текстови съобщения на телефоните си от местните власти, в които ги информират, че срещу документ, доказващ местоработата им, могат да бъдат ваксинирани.

По-възрастните засега остават без ваксина

Гражданите над 60-годишна възраст за момента не могат да бъдат имунизирани срещу коронавирус. Това съобщи Владимир Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. „Ваксините, които сега са на пазара, са предназначени за граждани от определена възрастова група. А за такива като мен ваксините все още не са предвидени“, заяви 68-годишният президент.

Въпреки това медиците ми казаха, че и хора над 60 години активно участват в тестовете на руската ваксина. Попитах Александър Мясников, главен лекар в московската болница „Шадкевич“, където се ваксинирах, защо масовата имунизация върви паралелно с тестването, което още не е приключило. Ясен отговор така и не получих. Той обаче каза, че възрастните хора, бременните и тези с хронични заболявания като диабет ще бъдат имунизирани едва след края на третата фаза на тестване. В нея ще участват единствено доброволци от тези демографски групи. 67-годишният Мясников се е ваксинирал още през септември и е част от тази тестова група.

Препарат срещу Ковид-19 или плацебо?

През целия период след като получих първата доза, прилежно поддържах дневник в приложението „Check Covid-19“, както болницата изискваше от мен. Дали някой изобщо следеше написаното, не успях да разбера. Никой лекар не се свърза с мен, макар в декларацията за участие в тестовете изрично да беше написано, че е възможно да се прилага контрол.

Поставянето на втората доза от ваксината не протече различно от първата ваксинация преди три седмици. След процедурата тогава срещнах в клиниката пет жени, които работеха в дом за деца. Те тъкмо пишеха на ръка декларация, с която информираха, че се отказват да участват в тестовете. Мясников ми обясни, че има много хора, които се отказват от участие. Те са се записали за теста на „Спутник V“, но по-късно са разбрали, че могат да станат част и от групата, на която ще бъде инжектирано плацебо, т.е. серум, който няма да има никаква ефективност.

И аз самият не знам към коя група съм причислен. По време на регистрацията за втората доза компютърът ми предостави специален номер, към който беше отредена и бутилчица в хладилника. „Ако първият път съм получил ваксината, значи и втория път ще получа нея, а не плацебото, нали?“, попитах лекаря. „Теоретично е така“, отговори той.

Без странични ефекти

Вижте и

Преди инжекцията ми направиха PCR тест. На другия ден получих съобщение по телефона, с което ме уведомиха, че тестът е отрицателен. Този път ваксината ми беше инжектирана в другото рамо. През следващите 30 минути трябваше да остана в стаята за отдих. Състоянието ми не се промени. Кръвното ми налягане също остана в норма. След това медицинска сестра ми даде удостоверение, че съм получил и двете дози от ваксината. Или от плацебото?

Около седем часа след първата доза телесната ми температура се качи до 38,6 градуса. В групата „Резултати от ваксинирането“ в „Телеграм“, която нарасна от 1800 до 4000 членове за три седмици, много доброволци написаха, че са се почувствали зле след поставянето на втората инжекция. Но при мен това не се случи.

Затова написах в моя дневник в „Check Covid-19“, че нямам странични ефекти. След три седмици ще си направя тест за антитела срещу Ковид-19. Според създателите на ваксината на 42 ден имунният отговор на тялото достига своя пик.

bgonair.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре