Сега четете
70-годишни учени с впечатляващи изобретения и състояние стоят зад ваксините

70-годишни учени с впечатляващи изобретения и състояние стоят зад ваксините

Голяма част от собствениците на компаниите, създатели на ваксини срещу COVID-19, са утвърдени около 70-годишни учени със забележителна съдба и впечатляващи успехи.
Двама от акционерите на току-що получилата разрешение да пусне на пазара ваксини „Модерна“ – Робърт Лангър и Тимъти Спрингър, са на 72 г.

Шефът на екипа руски специалисти, разработил „Спутник V“, Александър Гинцбург, също гони 70-те. Това се отнася и за управляващия „Астра Зенека“ Лиф Йохансон. „Баба Ли“, както китайците наричат инфекционистката, затворила Ухан за месеци, за да спре заразата, е на 73 г. Близо 70-годишен е и президентът на френската „Санофи“ Серж Вайнберг.

Част от тези учени са емигранти или потомци на емигранти – като Угур Шахин и Йозлем Тюречи от „Бионтех“, Катрин Янсен от „Пфайзер“, Алекс Горски от „Джонсън и Джонсън“. В бедно предградие на Париж, където е трябвало да се защитава с юмруци, е израснал Паскал Сорио от „Астра Зенека“.

Останалите, които се борят за ваксина срещу пандемията, са на различна възраст, но всеки от тях има изключително интересна история и професионални постижения. Затова притежават завидно лично състояние. Някои дори признават, че са толкова богати, че нямат нужда да печелят още пари. Въпреки това се очаква приходите от препаратите срещу коронавируса да са огромни. Акционерите само на първите две компании с одобрени ваксини – „Пфайзер““Бионтех“ и „Модерна“ – може да получат през 2021 г. 32 милиарда долара от продажби, по данни на в. „Уолстрийт джърнъл“.

Откритията на Робърт Лангър, един от съсобствениците на втората одобрена ваксина тази на „Модерна“, са спасили и подобрили живота най-малко на 2 милиарда души на планетата. Приблизително една трета от човечеството.

Обобщението е направено от комисията, от която иноваторът получава наградата за инженерство на името на кралица Елизабет. Паричната себестойност на приза е 1,5 милиона долара

Според сп. „Харвард бизнес ревю“ той е изобретил технологии, които струват 23 милиарда долара.
Патентите, които са одобрени или са в процедура по разрешение, са над 1200. Неговото състояние е 1,6 милиарда долара, пише в своята класация сп. „Форбс“. Заплатата в собствената му компания PureTech Health Pic е 110 000 паунда (около 150 хиляди долара). Съсобственикът на „Модерна“ е един от петимата най-богати професори в
света.

В началото на кариерата му нищо не подсказвало на Боб Лангър, че ще постигне такива впечатляващи резултати. Кандидатствал в компания след компания и нито една не искала да го наеме на работа.
9 пъти пускал заявления и навсякъде го отхвърляли
Не повярвали в способностите му.

„Един от професорите седеше, пушейки пура, и докато изпускаше дима в лицето ми, ми каза да си търся друга работа. Това е истината“, признава Лангър. За случая си спомня и Майкъл Марлета, бивш шеф на Изследователския институт „Скрипс“, който се намира в Калифорния: „Беше като във филм на Фелини“.

Нито един университетски департамент по химия в целите Щати не искал да го вземе, защото предлагал биопродуктите да заменят химията. Накрая го наели в Масачузетския институт по технологии, но в департамента по хранене. Шефът му напуснал година след това. „Много хора не искаха да съм там. Така че започнаха да ме съветват да си потърся друга работа“, разказва Лангър в свое интервю. Така попада на Джуда Фолкман, медицински изследовател от „Харвард“ и хирург в Бостънската детска болница, известен със склонността си да включва в екипа си особняци, и започва да се труди при него.

Като млад учен Лангър направил откритие за структурата на полимерите, което позволява на медикаментите срещу рака да се освобождават бавно в организма, но докато технологията навлезе в практиката, минало цяло десетилетие. Никой не вярвал, че от това има смисъл.

Оттогава Л ангър много пъти е изричал заветното „еврика“. Но казва в свои интервюта, че често се случва и обратното – да открие 200 начина изобретението му да не проработи. Преди да се заеме с наука, изобретателят и съсобственик на „Модерна“ израства в обикновено семейство. Баща му притежава магазин за продажба на алкохол и управлява закрит басейн в съседния на родния му град Олбъни в щата Ню Йорк.
Още дете, Боб се пробва като фокусник аматьор и изпълнява номера в същия Масачузетски институт по технологии, в който днес е професор. Обикновено го викали за рождени дни. Един път събрал 400 деца. После фокусите му останали като хоби, което практикувал пред собствените си наследници. Но те са големи и признава, че вече е изгубил тренинг.

Това, от което не се отказва обаче, е шоколадът. Лангър сам се определя като шоколадов сноб.
Свои уникални навици притежава и друг от съоснователите на „Модерна“ – Тимъти Спрингър, чието състояние е 2,3 милиарда долара. Той обаче не се блазни от увеличаването му. През 2018 г. в свое интервю заявява: „От известно време разполагам с повече от достатъчно богатство за себе си. Мисля, че нямам нужда от още“.
Но благодарение на ваксината на „Модерна“ 72-годишният изобретател продължава да печели. Цената на акциите на компанията от Кеймбридж, Мазачузетс, се покачи със 162% тази година, като стойността на неговия дял достига 1 милиард според индекса на милиардерите на агенция „Блумбърг“.

Спрингър води скромен начин на живот
– по-скоро академичен, отколкото присъщ на милионер. Преподаватели са приятелите му и самият той не се възприема като знаменитост. Но е един от най-богатите научни работници. Още когато купуват първото му изобретение през 1999 г., получава 100 милиона долара.

Въпреки богатството си Спрингър, който живее в Кеймбридж, Масачузетс, все още ходи на работа с колело. В лабораторията си той ръководи изследванията. Най-големият лукс е домът му. Обича да работи в градината си и колекционира камъни. Освен това използва част от парите си, за да спонсорира научната общност.

Вижте и

През 2017 г. дари 10 милиона долара за основаването на Институт за протеинови иновации, независима неправителствена организация, която трябва да изследва протеините и да помага на предприемачите да реализират идеите си. Третият от основателите на „Модерна“ – Кенет Чиен, е 69годишен.

За разлика от тези трима топучени  президентът на компанията Стивън Хог е само на 43 години,
но е притежател най-малко на $262 милиона. Като глава на корпорацията бившият лекар от Ню Йорк получава още $5 млн. годишна заплата.

Още по-високо е възнаграждението на главния изпълнителен директор Стефан Бансел (47 г.) – 8,9 млн. Цялото му богатство се изчислява от „Форбс“ на 4,2 милиарда долара. Французинът е известен с това, че всичко около него е
обвито в тайна. Като се започне с точната година на раждането му, която се колебае между 1972 и 1973-та, мине се през това коя е съпругата му и с какво се занимава и се стигне до въпроса имат ли деца, колко и къде са те.

Освен собствениците на „Модерна“ милионер е и шефът на медицинския екип, разработил ваксината
Авоарите на Тал Закс се изчисляват на 62,5 милиона долара, като само за една седмица е н атрупал 2,6 милиона от покачването на цената на акциите на компанията.
Медикът, създал препарата, постъпва на работа през 2013 г. Тогава към фирмата се присъединява и ръководителят на
изследователския екип Мелиса Мур. Тя сама предлага услугите си, като пише имейл на шефа на“ Модерна“. В него се самоопределя като световен експерт по РНК и в крайна сметка получава работата. Признава, че цял живот е можела да препо-
дава, но накрая щяла да съжалява, че не е направила голям пробив в науката.
Доста по-скромно е състоянието
на собствениците на „Астра Зенека“ – друга компания, разработваща ваксина против коронавируса. Управляващият 69-годишен Лиф Йохансон, който е бил директор на „Хуск-
варна“, „Волво груп“, „Ериксон“ и „Електролукс“, получава годишна заплата $697 000. По-голямо е възнаграждението на изпълнителния директор на компанията – 61-годишният Паскал Сорио. Той се е подписал под сумата 14,8 млн. долара
през 2018 г. Предната година се оплака, че е най-зле платеният човек във фармацевтиката, когато завърши финансово с 13 млн. долара.
Образованието му е интересно – първо е завършил ветеринарна хирургия, а след това финанси. В едно от редките си интервюта пред шведското издание „Афарсфарлден“ Сорио признава, че се чувства гражданин на света, но смята, че домът му е в Австралия, където са децата му, внукът му и където жеиа му прекарва по 4 месеца в годината.
Изпълнителният директор на“ Астра Зенека“ си спомня за детството си в предградие на Париж, в което,
за да оцелее, е трябвало да се бие
„Върлуваха банди, но аз бях част от един отбор. Знаете как е в тези покрайнини. Имате си своя територия и трябва да я защитавате. Така се случват нещата – казва Сорио. – Но се научаваш на екипен дух. Трябва да отстоявате позициите си. Трябва да се научиш да го правиш заради приятелите и екипа си.“
Подобно бедно детство в Турция е имал и Угур Шахин – собственикът на „Бионтех“, който заедно с „Пфайзер“ оповести първи, че е готов с ваксина срещу COVTO-19. Съпругата му Йозлем Тюречи също е потомка на турски гастарбайтери в Германия. Двамата са пример как упоритият труд и преследването на мечтите може да ви изведе на върха.
Техен партньор от“ Пфайзер“ е Катрин Янсен, която е
известна с разработката на две ваксини
срещу човешкия палиломавирус и срещу пневмококи, когато е била част от екипа на други компании. Докато обсъждат препарата срещу коронавируса, тя ръководи срещи на 650 души чрез платформата зум от своя манхатънски апартамент. Семейството й е от Източна Германия. Малко преди издигането на Берлинската стена през 1961 г. с три автомобила бягат в Западна Германия. Баща й казва, че отива на интервю за работа, докато в съседната кола Катрин се вози при леля си.
„Не знам какво бъдеще щях да имам, ако не бяха взели това решение“,
заявява в свое интервю Янсен.
Зад успеха й се крият много опити. Като докторантка в университета в Марбург си мисли, че е открила нов химически процес в бактериите. И когато вече е във фазата на последната проверка, изобретението й пропада. Оказва се, че става дума за познат, но мутирал процес. Научният й ръководител се опитва да я успокои, че науката не е предвидима, че 90% от изследванията за нови лекарства започват с фалстарт. Но Янсен не се отказва.
Емигранти от Хърватия и Русия са бабата и дядото на Алекс Горски,
президент и изпълнителен директор на „Джонсън и Джонсън“, друга компания, която предлага кандидат-ваксина. Внукът им към днешна дата притежава 26 милиона долара. Преди да се впусне в предизвикателството да работи за фармацевтичната компания, наследникът на славянските прадеди е служил 6 години в американската армия, след като е завършил академията „Уест Пойнт“.

Впоследствие завършва и бизнес администрация. Днес той е посочен за един от 100-те най-вдъхновяващи лидери от сп. „фарма войс“. В групата на близо 70-годишните създатели на ваксина срещу коронавируса е и президентът на френската „Санофи“. Богатството на 69-годишния Серж Вайнберг е между 1 и 5 милиона долара. За разлика от останалите кариерата му започва като държавен служител, минава през шеф на кабината на министъра на финансите, а впоследствие е мениджър на няколко частни компании, преди да оглави борда на директорите на фармацевтичната „Санофи“. Очаква се ваксините на всички тези компании,които вече са одобрени или са в процес на одобрение, да спрат разпространението на коронавируса.

Учените дават различна прогноза каква част от населението трябва да се подложи на ваксинация, за да изчезне COVID-19 – между 50 и 70%. Водещи специалисти твърдят, че до есента трябва да сме се спасили от заразната болест.

в. 168 часа

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре