Интересен и различен час по литература организира учителката от великотърновското основно училище „Д. Благоев” Таня Мишева. Тя покани в час онлайн да се включи популярния актьор от българската сцена Деян Донков.

Според младата преподавателка, когато в един час се преплетат литература, кино, телевизия, изобщо изкуствата, децата запомнят и усвояват много по-лесно материала. Темата на часа на седмокласниците този път е „Немили недраги” на Иван Вазов, а специален гост е Деян Донков.

Актьорът разказа за кариерата си, даде примери с ролите си, и отговори на десетки въпроси, зададени от учениците. Донков бе попитам трудно ли се приема да се играе отрицателнба роля и дали към нея изискванията са по-големи, по-специални и по-трудни. Защо хората харесват подобен типаж в българското кино и не само.

„Все по- модерни са сериалите, и няма много добри примери за подражание”, призна звездата на българския театър и кино. „Пнякога се страхувам за децата си, за младите хора, от този тип култура „ чалгата”, която развращава децата и когато видя някой да подражавяа на такъв тип герои ми става тъжно”, допълни Донков. Той посочи още пред учениците, че в бългаската литрература и поезия има много достойни хора за подражания. С една дума  отрицателните герои са мода. Деян Донков е роден във Видин.

Още от ранна възраст, виждайки засмнемане на продукции в крепостта край града, той се заплава по актьорското майсторство, разказа още актьора.

Автор: Мирослав Дечев