От Netflix ще екранизират емблематичния роман на германския писател Ерих Мария Ремарк „На Западния фронт нищо ново“, съобщи Variety. Режисьор на филма ще е германецът Едвард Бергер, сценарият е на бившия журналист от Washington Post Ян Стокел и на актрисата и продуцент Лесли Патерсън. За главната роля е избран Даниел Брюл, познат от филми като „Сбогом, Ленин“ и „Гадни копилета“.

Според изданието, проектът е един от най-скъпоструващите кинопроекти, реализирани някога в Германия. Производството на филма трябва да започне през март идната година.

Книгата на Ремарк и по-рано е била адаптирана за кино – от режисьора Луис Майлстоун скоро след излизането й през 1929 г. Екранизацията печели награди „Оскар“ за най-добър филм и най-добра режисура през 1930-а. През 1979 г. пък се появява телевизионният филм на Делберт Ман, който се окичва със „Златен глобус“.

Романът „На Западния фронт нищо ново“ влиза в голямата тройка романи на т.нар. „изгубено поколение“, издадени през 1929 г. Другите два са „Сбогом на оръжията“ на Ърнест Хемингуей и „Смъртта на героя“ от Ричард Олдингтън. Антивоенният роман на Ремарк разказва за всичко преживяно на фронта от младия войник Паул Боймер и неговите бойни другари по време на Първата световна война.