Сега четете
София със свой шрифт, табели и изисквания за визията на сградите в центъра

София със свой шрифт, табели и изисквания за визията на сградите в центъра

Първата в страната Наредба за градската среда ще гласува днес Столичният общински съвет. Професионалните и обществени консултации по проекта на документа продължиха повече от година. 

С новите нормативни изисквания ще трябва да се съобразяват изпълнителите на реконструкции, пристрояване и надстрояване, основни ремонти на сгради и съоръжения, улици и площади.

Наредбата обособява зони в София, които ще бъдат със специфичен режим на регламентиране на градските пространства и елементите в тях, съобразявайки се с конкретното местонахождение, предназначение, културни и исторически дадености, архитектурното наследство и други особености. За определянето на зоните са направени изследвания на характера на застрояването, предвижданията на ОУП на Столична община, функционирането на града по градоустройствени единици, връзката на сградите.

С наредбата се приемат стандартите за шрифта на София, информационните табели, туристическата навигация и стандарт за оформление на фасадите в Зона 2 от Централната градска част на София в обхват: ул. „Граф Игнатиев“ между ул. „Алабин“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Солунска“ в участъка между бул. „Витоша“ и пл. „Славейков“, пл. „Дж. Гарибалди“ и пл. „Славейков“, ул. „6-ти септември“ в участъка между ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Цар Освободител“, ул. „Цар Шишман“ в участъка между ул. „Граф Игнатиев“ и пл. „Народно събрание“ и ул. „Ген. Паренсов“ в участъка между ул. „6-ти септември“ и ул. „Цар Шишман“.

Предстои разписването и гласуването на още стандарти, които ще се прилагат за фасадите, осветлението, градското обзавеждане, спирките и т.н.

Санкциите, предвидени за нарушения на наредбата, са глоби от 200 до 500 лв. за физическите лица и от 500 до 2 000 лв. за юридическите. Съветницете ще гласуват днес и изграждане на нова канализация в районите „Витоша“, „Панчарево“, „Връбница“, „Нови Искър“ и „Сердика“. Столична община ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда“ за тези райони.

Вижте и

Прединвестиционно проучване е готово и в средатана 2021-а година трябва да започне подготовката за обновяване и изграждане на ВиК инфраструктурата в крайградската зона Симеоново-Драгалевци, в кварталите „Бенковски“, „Кръстова вада“, и на територията на Обеля, Банкя и Нови Искър.

Това решение на общинския съвет за изпълнението на проекта ще доведе до подобряване на качествотона услугата, и то по европейски стандарти, за водоснабдяване и отпадъчни води. При изготвянетона Регионално прединвестиционно проучване(РПИП) е получена подкрепата и одобрение на „Джаспърс“, откъдето е предоставена и външна техническа помощ. В Столичната община вече подготвят и техническите спецификации на първите проекти, които са за 140 млн. лв.

Общата стойност на всички разработени проекти за пълно съответствие с изискванията на Европа, в трите агломерации с над 10 000 жители – София-град, Банкя и Нови Искър, е над 1,3 млрд. лв.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре